Učitelj

460 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

Сазорвјв Џбнејек, год. П (Хр) Излази у Прагу два пут у месеца 16 стр. вел. 8'. Уза сваки број иде прилог од пола табака и то наименце: уз један број 5Ккоја Хепзкусћ гибијећ ргас! (Школа жен. ручног рада) а уз други Зкоја тајегзКа (материнска школа или дечје забавиште). Стаје годишње 2 фор. Урећују: Е. Козакова, Л. Пелзелбауерова, и Ц. Пишвејцова, издаје редакција. Ово _је орган чешких учитељица. Има сарадника учитеља и људи др.

струке, али већином на њему раде учитељице.

Зкојзку Обгог, год. ! Излази у Роудњици (у Чешкој:) три пут у месецу на табаку. Стаје годишње 3:60 фор. Уређује Ј. Хофрихтер, издаје А. Мареш. — Ово је политички учитефски лист. Покренут је у циљу да јаче и одлучније заступа интересе "чешких школа и учитеља.

Немајући довољно места у овом листу, да о сваком од ових листова проговоримо опширније, напомињемо за сад још само то, да се сви ови листови уређују добро и садржина им је ваљана. Сваки од њих расправља теорћска и практичка педагошка и школска питања, саопштава школске и др. новости не само из Чешке него и из др. земаља. Особита пажња обрађа се увек на просвету у словенским земљама. „Везеда ибтејзка“ и „Магод а Зкоја“ имају сталне сараднике који редовно прате наша српска и хрватска просветна питања и редовно по нашим педаг. листовима саопштавају све важније просветне појаве код нас. У листу „Магоџ а ЗКоја“ изашла је прошле године у преводу расправа Д. Соколовића о положају учитеља, која је читана на · нашој десетој учит. скупштини.

Осим поменутих чешких листова, које наша редакција до_бија у замену, излазе у Чешкој и Моравској још и ови педаг. листови :

Раедадодске Вогћеду, год. УП. Излази у Прату месечно у свескама од 2- 3 таб. вел. 30. Стаје на годину 2:50 фор. Уређује га Ј. Клика, учитељ. Овај лист је гласник педагошко књижевног одбора при средишном одбору чешких учитељских друштава. Лист се уређује врло лепо, садржина му је одабрана и врло ваљана. Ове године почео је доносити у додатку врло интересантна причања о школама туђих земаља и народа, од Г. Коренског, учитеља, који је пропутовао око целе земља.

Сезка Зкоја, год. ХУ. Излази на Смихову (предграђе Прага) три пут месечно на табаку вел. 8'. Стаје годишње 3 фор. Уређују Ј. Мразик и К. Питер., издаје В. Најберт.