Učitelj

500 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

Школ. вртови у Чешкој у неколико нису једнаки у варошима и у селима. Варошки имају више поврћа и разног биља, а у сеоским више је заступљено воћарство. То је умесно. Јеру селима жита и др. усева виде ђаци свуда, а варошкој деци то је непознато. Но и сеоски школ. вртови имају поврће и др. биље; али као да им је главно воћарство. При женским школама, највише се пажња поклања поврћу и цвећу.

Налазио сам школа где општина није имала свог земљишта за шк. врт, па је узела под кирију приватно земљиште за више година. У таквом шк. врту у Хруђиму несамо да се женска деца обучавају у гајењу поврћа и цвећа него и како се то у јесен прибира и за зиму оставља. Мушка школа у том месту није имала школ. врта, али ученици редовно посећују врт месне средње пољоприв. школе.

У шк. врту обучавају се ученици старијих раз. Обично се поређају стазом, а учитељ им на леји покаже калемљене или др. Затим и ученици раде и пробају то исто. За заливање или прекопавање обично се остави после школе по неколико одраслијих ђака. При овом се мора обзирати, да ли и родитељи дозвољавају, да им се деда тога ради дуже задрже код школе. Но деца и сама радо хоће да остану и учитељу помогну у врту, а родитељи им ретко бране то. У неким школама видех да се на нарочитој табли у ходнику бележе редари (по неколико њих) који тога дана заливају или чисте врт.

Где је више учитеља, ту се једном повери главна брига о врту. Обично је то брига управитељева. Али и остали су дужни у одређене часове доводити у врт ђаке старијих разреда и обучавати их: Ко рукује шк. вртом, он има Па Не да поврће из врта узима за себе.

Воћке се подижу из семена, пресађују се и калеме, а кад одрасту онда их узима општина те их сади поред путова у свом атару или се продају. Ако се продају, онда приход од тога иде у касу општинску, из које се опет редовно одређује извесна сума новаца сваке године за одржавање школ. врта, за алате и др. Од новаца за продате воћке има неки проценат управитељ или учитељ који рукује вртом. Овај проценат и оно поврће које у: читељ има за своју кућу, у многом помажу, те је учитељ и вреднији и заузимљивији за шк. врт.

У градовима. шк. вртове надгледају општински вртари. Они раде у њима кад је чему време. Учитељ само надгледа а ђаци се тек нешто мало занимају радом у врту. Њих учитељ само изве де ту, да им покаже шта треба.