Učitelj

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ основној школи

Накве се васпитне цељи постижу ручним радом и како га ваља удесити, те да одговара нашим потребама 2

НАПИСАО Товаз С: Теваловиза, учитељ.

(НАСТАВАК)

Ху. јлжомо

Беч, 7. августа 1895 год.

_ Баш ме јутрос обрадова твоје писмо. И ако знам да си заузет „послом“ (занимајући своју заручницу) ипак си жртвовао не“ колило тренутака да ми пишеш, ·Веруј да ми је сад милије да ти пишем, што видим да се много интересујеш и у садашњим твојим приликама за ручни рад. Хоћу најпре да завршим о свему оном што овде чух на кургу, па ћу тек онда прећи на твоје писмо; овако ми се чини згодније.

До сад сам ти писао о свима важнијим захтевима у настави ручног рада, сад пак хоћу да ти говорим како ћемо обучавати у: ченике и о другим стварчицама, које су нужне да их знамо при овом раду.

Ручни рад је најзгоднији за појединачну обуку, јер је рад за индивидуално образовање изврстан Ну, ако желимо да негујемо и социјалне врлине при овом раду, онда је и овде боље да настављамо у маси, јер ћемо и циљ васпитну боље постићи. Ако је један ученик спорији у раду, гледајући на друга бржег и вреднијег, услед самољубља, убрзаће рад, те да постигне онолико колико и други. Али овде је ипак немогуће онако настављање у маси, као