Učitelj

890 = ШКОЛСКИ ЛЕКАР

Данас се већ сматра као доказано, да ове заразне клице нису ништа друго до врло мајушни биљни организми, ш. 88. баклиерије, које се голим оком не могу видети. За многе заразне болести знамо већ и заразне клице, које их изазивају.

Заразне болести с тога су јако распрострте, што се заразне клице налазе и у ваздуху и води, земљи и јестиву, прашини собњој и изметинама људским и животињским и т. д. где свуда према спољним приликама и природи својој, имају згодно земљиште за развијање: Оне се преносе или оделом (богиње) или храном (врућица, тифус, колера), непосредним додиром (сифилис, сакагија), водом (врућица) ваздухом (наступна — барска, грозница), удисањем прашине (туберкулоза) и т. д

Заразне клице улазе у човеково тело или кроз болесну „слузокожу ортана за дисање и варење (туберкулоза, богиње, " мрасе, скарлатина, дифтерија, врућица, колера) или што је ређе, кроз повређену кожу (црвени ветар, склопац, псеће беснило и т. д.) Кад доспе клица у тело, да би се могла даље развијати "и множити, потребно је да тело има наклоност за болест, т. ј. "да његови органи услед рђавог храњења не раде како ваља Приметили сте сигурно и сами, да за време каквих зараза не. равболе се сви, који су зарази изложени; а исто тако да се у __ неким породицама наслеђује.наклоност ка извесним болестима (туберкулози). Ако ли заразна клица уђе у тело и не изазове никакву болест, онда се вели да оно има нешто (имунишет "залшлаилину моћ), што га штити од заразе. Мања је опасност за заразу, ако живимо паметним животом и ако снажимо и челичимо тело. А од неких заразних болести можемо се, наравно за време, сачувати и лековима (арсеник и кинин код барске гроз. нице) или каламљењем (од богиња) или ако саму болест прележимо (богиње и: друге оспе).

Што се тиче самог начина, како постају заразне болесшт имали би да приметимо, да нису заразне клице (бактерије) само узрок заразних болести, већ и отрови које они граде. Услед. самог живота и растења заразних клица, промењује се и земљиште које им служи за храну. Један део органских материја узимају саме заразне клице, као храну за се и на тај начин. изазивају промену, —" нова хемиска једињења. Тако постаје обично врење услед кваса и труљења, али на тај начин постају код многих заразних клица и отрови, који без сумње ремете рад појединих органа у телу и изазивају разне заразне болести. (Према)