Učitelj

900: + ПРВА УПУСТВА

2. Има ли заселак ') уза село и како се зове: Има ли тај заселак свога кмета: Да ли се заселак дели на крајеве и како се зову:

- 3. Јесу ли поједине сеоске куће у крајевима ублизу или су једна од друге удаљене и колико %# Ако су куће сеоске раздалеко : јесу ли збијене и у шор поређане бар поред друма; где су механе, дућани, ковачнице, школа и црква» од кад су се по. челе ту куће збијати > | | ; У селу негде су куће далеко једна од друге (села разбијеног типа); важно је измерити одстојање бар између три, четири ееоске куће. То се може учинити или мером од 10—20 м, коју има „свака општинска власт или корацима.

4. Колико има кућа у У АН крајевима, било села или заселка.

5. Имају ли сви становници једнога краја једно или више презимена и која» Имају ли становници једнога краја исту сла"ву и прославу 2

6. Је ли било задруга у појединим крајевима села и има

ли их још; од колико су душа веће задруге»

- Ова питања поглавито се тичу оних села у Србији, која су "подељена на крајеве, а ИН су појединим крајевима или, раздалеко пили у близу. !

У прву врету или прави | тип разбијених или _ раштрканих села спадају села целог ваљевског округа, горњи део подринеког крагујевачког; горњи веђи део подунавског, за тим ужички руанички, део крушевачког (од западне Мораве на југ) и велики западни део топличког округа Осим тога као да има таких села

"и по нишком округу. Ређа су села са крајевима који су један од другог удаљени, а куће су у њима збијене и таква су села у Вла: сиви и врањском поморављу.

По горњим питањима треба дакле поглавито испитивати села

ту: Е а ПР Србије. | 6.

Села у осталим крајевима. Орбије треба испитивати по овим | "питањима : | 1. Ако су куће сеоске у близу Бијен: дели ли се и тада „село на Крајене (и. које) или не: Ако се дели: јесу ли крајеви

ђ) У неким областима, на пр. у ужичком округу и ваљевској Подгорини,, зову и крајеве села засеоцима. Проматрач нека се. не збуни овим питањима и · нека каже, да се село дели на засеоке (а не-као што ја питам: на крајеве итд.)