Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 911

Већ сем казао да се у пролеће у ходник износи' биље кад које цвета, те стоји дуже време ђацима за посматрање. Ка: зао сам већ а да и школски вртови имају биљака о којима се у школи учи. За кабинете, рекох, да се подробније описати не могу. Или зар бих ја овде могао описати н. пр. кабинет у школи Ј. Коренског, учитеља који је пропутовао многе државе“) па је обишао и око целе земље > Кабинет те школе, може се рећи, да је јединствен кибинет народне школе не само у Чешкој, него мо жда и у целом свету. Са свота великог пута донео је г. К. толико и тако лепих и ретких ствари, какве немају ни многи велики музеји. Неколико ствари ми показа г. Коренски с речима: ово имасамо прашки музеј и ова школа. И музеј је добио те екземпларе од њега. У тој школи видех и другу једну реткост. У школ. дворишту стоји велики кавез у који се затворе дивље животиње кад се којом приликом набаве, те стоје ту неко време да их. ђаци посматрају, па се после дају да се испуне за кабинет.

После свега овога, како да упоредим успео који се из овог предмета постиже код нас и у Чешкој»; Програм наш прописао је неподесан и у многом некорисан материјал за предавање, наставних срестава школе немају, учитељи их сами не спремају (нешто неће, а нешто и не умеју), па је ли чудо што од учења овог предмета у нашој основној школи има толико мало кори сти, да се у последње време неколико пута истаче мисао, да природне науке треба избацити из наше основне школе 2 Чудновато одиста, да се на крају деветнаестог века, избацују из народне школе баш природне науке, којима се цео свет данас користи највише и које су кулуру и унапредиле до данашњег високог степена! Размислимо мало боље о том, да ли ваља избацити оно што има махна, или је боље поправити га2 Болесна рука не сече се одмах, него се лечи да буде здрава, да ради, да користи.

6. Цртање.

Цртање је слободноручно и геометријско. Програм из ова предмета у Чешким школама не разликује се тако много од програма нашег. Управо разлика је толика колико се чешке школе уче више година, па се програмом тражи и нешто више него што је унето у наш програм. Али каква разлика у оном што се

#) Долазио је и у Србију. Имао је сестру у Нишу. Сад су му зет и сестра негде у Малој Азији, УЧИТЕЉ 65