Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 913

имао на расположењу и што сам био одредио за прегледање које · школе. Дођем н. пр. у једну школу, будем на ком часу, разгледати школу, кабинете, наставна срества и др., па кад ућем у салу за цртање, 'и кад учитељ стане из ормана износити ђачке радове, нисам знао кад ће бити краја. И ако сам пре тога већ видео сличне радове у другим школама, те ми је у главном била ствар позната, кад ми учитељ показује, и, видим, жели да му разгледам рад и успех, да се тако рећи похвали радом својих ђака (а одиста има и чиме да се похвали), онда је рец да све то видим; али, кго што рекох, невоље сам имао, што довољно времена за то немадох. То ми је често кварило напред одређени план путовања и разгледања школа, али учитеље чешке, не само да не кривим за ово, него им само част и хвалу одајем. И основне школе имају ђачких радова доста и врло красних; али грађанске школе... — наше гимназије нека се сакрију испред њих, наше реалке тек ако могу с њима стати Па и онда тек ваља видети где је успех бољи“)

, Цртање се у нижим разредима основ школа почиње по тачкама (стигмама), па се постепено у старијим разредима почиње цртати без тачака, по чистој хартији. Најстарији разреди осневне и у граћ. школи цртају и бојама.

У новије време све више присталица добија мишљење, да треба цртати без тачака; али у већине школе још се почиње цр тање по тачкама. Мене је интересовало ово писање и чешће сам о том разговарао с учитељима чешким. Већина њих одмах би ми рекли да је боље слободно цртање, без икаквих помоћних тачака и линија; али ретко би ко био за то да се тако почне цртати одмах, у најмлађим разредима. У млаћим разредима нису противни стигмама

% Протчле године, баш после мог повратка из Чешке, на неколико дана доцније, наша београдска реалка беше приредила изложбу ђачких цртежа. Отишао сам да је видим, и док су ми у памети још свети утисци из Чешке, да упоређење учиним. Радови ђака оних разреда реалке, који се равњају чешкој грађанској школи (до четвртог раз.) изостају од радове чешке грађ. школе. Најстарији разреди реалке наше имају нешто лешших слика, али од, тако рећи, луксузног цртања; а у цртежима који су од стварне и веће вредности за занате, за индустрију, у том чешки ђаци грађ. шк. имају и више и бољих радова. Не смећимо с ума, при овом порођењу, да је ово реалка са 8 разр. којој претходи осповна школа са“ 4 разреда, а чешка грађ. школа има само три разреда и њима претходе 5 разр. основне школе.

Исто је тако красан успех у чешким подружним или шегртским школама како у цртању тако и у моделовању. Има ђака ове школе, који су занатлијски помоћници, а могли би бити код нас помоћници нашим инжињерима.

х

69