Učitelj

916 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

сејани, па прекиде предавање, рече ђацима да устану, а он седе за хармониум. Он је свирао, деца певаху једну веселу песму, а уза сваки такт песме избациваху руке горе доле и напред. Само две строфе одпеваше тако. За два, три минута деца се размрдаше и освежише као да су на одмор пуштена. И садржина песме била је о томе како тело ваља кретати да се снажи, да буде здра во и јако.

У првим разредима налазио сам певање с покретима као што их има у дечјим забавиштима У једној грађанској женској школи, на часу гимнастике, ученице су невале једну врло лепу песму, а по такту њеном кретале су се и изводиле фигуре врло сличне кадрилу.

Таквих песама ми немамо. а биле би врло корисне. Наши композитори и учитељи требали би и за то да се постарају.

9. Гимнастика.

Програм из гимнастике сличан је нашем, само има много више прописаних телесних вежбања, како без справа тако и са справама. Дечје игре такође су прописане, а имају их више, разноврсвих и подеснијих него што их ми имамо. Ми узимамо само оне дечје игре које су наше, а у Чешкој се узимају и стране дечје игре које су за децу подесне. За неговање и ширење дечјих игара у Прагу постоји нарочито друштво. У летње доба ово друштво сваког дана изводи у поље 1907 на игралиште, где се показују и играју разне игре.

Деца се узимају редом из разних школа. Неколико таквих часова на игралишту посетио сам и видео много красних игара дечјих, а уверио сам се да је, нарочито за децу великих вароши, одиста потребно и такво друштво и такво дечје игралиште. Други напредни народи већ одавна имају таква друштва. О великом школ. одмору приређују се и нарочити курсеви на који ма се учитељима показују разне дечје игре.

Часови гимнастике, као и часови осталих предмета, држе се редовно, а не као код нас. Ако школа има салу за гимнастику, онда се вежбања врше у њој, иначе у школском дворишту. Ако нема ни једног ни другог, или ако је рђаво време, онда се у самој учионици изврши барем по неколико телесних вежбања, која се ту учинити могу. То је добро, само при том, мислим, да ваља бити пажљив. Јер кад се тело креће, брже је дисање и више се ваздуха узима, те, ако се гимнасгика ради последњег часа у учионици, онда је ваздух искварен, па ту не треба много телесних вежбања вршити. Колико би у том случају покрети снажили тело, толико би рушило здравље веће удисање поквареног ваздуха.

(СВРШИЋЕ Сп)