Učitelj

ПРЕД РЕВИЗИЈУ ОСНОВНИХ ШКОЛА 921

се задубе на испиту само „у своје предмете“, а остали их се не тичу као да они нису ни предавани преко године и као да они нису одузимали учитељу онолико исто времена као и ти предмети, које професори стручњаци траже Они заборављају да се у основ. школи предају поред српског језика, Рачуна, Географије, Природних Наука и. т. д. јоши Хришћанска Наука, Словенско читање, Пољска Привреда, Гимнастика, Певање, Цртање, Лепо Писање и Ручни рад. Они заборављају да се ти предмети сви морају по распореду предавати; даље да по том распореду сваки учитељ мора да посвети свима овим предметима по 4,5 и 6 часова дневно а толики број часова наставници средњих школа — или мало нешто више — имају недељно. Осем тога томе сјајноме утиску који се на испитима тражи одузима моћ да се покаже у својој величини и брига о васпитању школске младежи, чије поуке неизоставна сваког дана морају да се јављају одузимајући време које се у гимназији не ремети ни чим. Да додамо томе јоши оптерећеност учитељеву администра · чијом школском, па онда бедан положај, месне прилике и додир са општином, набавке срестава и потреба за школу услед којих се учитељ често пута ратосиља и школе и себе... па онда тражите само успег. О учитељу ! О великомучениче !

Овде нам се врло згодно подударају мисли са чланчићем „рђави знаци“ који је изашао у бр. 13 и 14 „Учит. Весника“ и с тога ђемо по дозволи писца и завршити ове наше рефлексије пред ревизију основ. школа овим речима:

„теби се обраћам, о учитељу, о мучениче; теби изнурена 'слико данашњег века, теби поносе минулих тековина; теби, теби мучениче давни! Од како си сазнао за положај свој, од како су те упутили том неблагодарном и незахвалном стазом, ти жа њеш све сам јад и чемер!!. Од тебе извештана слико, траже све што може дати: грађанин, што може дати васпитач, отац, војник, учитељ, свештеник, професор, привредник ! !

Ти подмећеш своја плећа. да на њима поднесеш целокупну "културу свога народа, а по теби цене вредност средине у којој живиш! Ти треба да будеш доказ свега културнога, свега напреднога; од тебе се тражи да лечиш туђе погрешке и да „као јагње незлобиво идеш на клање!

И ти се трудиш измучени створе, ти пробијаш ледену кору која те притискује, ти нечувеном жилавошћу својом одупиреш се тим незгодама! У твојим грудима куца чисто и несебично срце, срце предато све напретку своме и народа свога!.. Али баш с тога те и черече јадниче весели. баш с тога и постајеш жртвом сабичности људске:.. ;

О ти тужна слико распетога Учитеља“ !.....

Мих. М. Станојевић.

ни и