Učitelj

УЧИТЕЉ И УЧИТЕЉИЦА У НЕМАЧКОЈ 923

Пре две године отворене су у Немачкој две женске гимна-

зије „Јусвез, Мадсћепдутпазшт), једна у Берлину, друга у Карлсруху. Као свуда и у Немачкој су подељена мишљења о овим

новим заводима. Једни им ПИ важност други говоре о њима с поносом.

У земљи (у Немачкој), где јавно мишљење хоће да жена остане у кући, и где се сама она поноси именом домаћице (ако и није боља домаћица од жене у других народа) с неповерењем се гледа на „дугачку косу“ која би хтела да улази и у послове што су до сада били искључиво за мушкарце.

А како стоји учитељ у Немачкој»

Обично се мисли да у Немачкој, у класичкој земљи педагогије, учитељи уживају највише поштовање. Нарочито је нату мисао одводила свакога она позната изрека“ „На Садови и на Седану победио је учитељ немачки.“ Немачки политичари изрекли су ове речи са извесних, доцније добро уочених разлога. А да сами Немци најмање верују у те речи, труди се Француз баћгје! Сотраугв да докаже у једном чланку свом (о немачким учитељима) Могло би се веровати да он, као Француз, и пре гони у понечем. Али има основа по којима се може извести да је у главном истина што се износи у поменутом чланку, баш и кад не би било позитивних доказа за овако тврђење. Да се с извесне стране гледа на учитеље и у Немачкој исто онако као у већини држава европских — то нам казује Сотрауге — из гледа нам са свим вероватно. А он је своје податке црпао из службених извора, из дебата које су увођене у немачком веђу.

Да учитеље немачке на војним вежбањима понижавају и врећају потврђено је интерпелацијом коју је у царевинском већу подигао био познати посланик Рихтер. Војни министар није по. рицао истинитости том приликом изнесених факата. „Увредљиви изрази, погрдни епитети понижавају, вели Рихтер, и онога коме су управљени и онога ко се таквим изразима служи» Врло често се понављају називи: глупаче! псето прљаво! и сва могућа остала имена из зоологије. Такви епитети у немачким касарнама одомаћили су се као оно код нас псовка. Немачки официр обраћа се немачком учитељу: Глупи учитељу! Магарче! Лакше је изаћи на крај са сто дивљака афричких него с једним учитељем ! Учитељи су најглупљи! Једном приликом говораше један официр немачки: „Учитељи су зло државно: они распростиру револуционарне мисли у народ“. У Хамбургу један