Učitelj

ПРАВИЛА ШКОЛСКОГ МУЗЕЈА 307

74 предак српских школа. У том циљу у школском музеју ће се прибирати, чувати и посетиоцима на углед стављати наставна срества (поглавито за основну наставу), разноврене потребе за школе, ђаке и учитеље, као и све оно, што има историјске вредности за познавање развитка српских школа.

Члан 3. — Школском музеју је стално место у Београду.

Члан 4. — Школски музеј стоји под покровитељством министра просвете, о њему се стара Главни Одбор Учитељеског Удружења, а непосредно њим управља нарочита управа музеја, коју састављају: управник музеја и два помоћника. Члан 5. — Управу музеја бира учитељска скупштина, на три године и то управника и једног помоћника од учитеља у Београду, а другог помоћника од учитељица у Београду. Прву управу изабраће Главни Одбор Учитељског Удружења као привремену до прве учитељске скупштине. Тако исто ће Главни Одбор привремено попуњавати места у управи музеја, ако се ма којим начином упразне.

Члан 6. — У школском музеју прикупљати ствари купљене, поклоном добивене и оне, које би неке само на извесно време музеју уступио или ту изложио. О свему томе управа музеја водиће тачне спискове, у којима ће се бележити имена оних, који су музеју што прибавили, послали или поклонили.

Члан 7. — 'Трошкове око уређивања и издржавања музеја подносиће Учитељско Удружење уз помоћ коју музеј добије од министарства и од других помагача. Сви издаци чине се по предлогу управе музеја и по одобрењу Главног Одбора Учитељског Удружења, а према буџету који на музеј одреди учитељска скушштина.

Члан 8. — На крају сваке школске године управа, музеја подносиће министру просвете и учитељској скупштини извештај о издацима и о стању музеја у тој години.