Učitelj

334 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

(Седница од 5 нов. 1896 2.)

Били су: Ђ. Ивковић, Ил. Миљковић, Ил. Радосављевић, Н. М. Чолаковић, Стев. У. Ђорђевић, Срећко Стевановић и Михаило М. Стевановић члан Гл. Одбора из Пожаревца.

ји

Овој седнници присуствовали су и чланови Одбора за прославу.

Председник отвори састанак и позва чланове да означе дан и програм свечаности стогодишњице, како би се у своје време јавио преко новина.

Решено : да се прослава стогодишњице изврши у Недељу 24 Нов. 18967. једном свечаном седницом Учитељ. Удружења, на коју да се позову сви учитељи и нечланови, као и остали грађани; да се на тој седници оснује школски музеј и да се држе два говора и то: г. Ђ. Ивковић о животу и раду поч. Јована Гавриловића, а г. Д. Ј. Путниковић о важности музеја за напредак основне наставе. После седнице ће чланови Гл. Одбора положити на споменик Гавриловићев венац од природног цвећа, као знак топле захвалности српских учитеља. У исто време Гл. Одбор доноси одлуку, да школски музеј прима као своју установу, на основу решења ХШ Учит. Скупштине и даје помоћи за ову годину у 500 динара. О свему овоме известити зборске управе, како би учешће у овој прослави било што веће.

НЕ

Гл. Одбор појимајући несрећу, у коју је поплава бацила браћу у неким крајевима наше Отаџбине ·

Решава: да се Одбору за прикупљање прилога изда из благајне Га. Одбора 300 дин. као прилог од стране Учитељског Удружења. ·

(Седница 28 Нов. 1896.).

Били су: Ђ. Ивкавић, Ил, Миљковић, Ил. Радосављевић. Н. М. Чолаковић, Стев. У, Ђорђевић и Срећко Стевановић.

Председник позивље деловођу, да прочита акта о избору 3 члана Гл. Одбора, како би се то питање једном свршило. Деловођа чита акта појединих зборских управа из којих се види: да је гласало 27 зборских управа, но да ни један од кандидата којих је било 22, није добио апсолутну већину т. ј. 14 гласова. Председник позивље Гл. Одбор, да о овом избору донесе решење.

Решено: пошто ни један од кандидата нема апсолутну већину, а до сада се при избору чланова Главног Одбора увек на то пазило, то да се и у овој прилици постуџи по уобичајеној практици (у правилима није прецизирано) и да се позову зборске управе, да понова гласају и саопште резултат најдаље. до 20 Декем. ове године. Управама да се саопште имена оних кандидата, који су при првом избору имали већи број гласова.

Према овом решењу позване су зборске управе да понова гласају и саопштена су им имена половине (њих 11!) кандидата, који су имали већи број гласова с тим, да могу гласати за кога год хоће.

(Седница 11 Дек. 1896. год.).

Били су: Ђ. Ивковић, Ил. Миљковић, Ил. Радосављевић, Н. М. Чолалаковић, Ст. У. Ђорђевић и Срећко Стевановић.