Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 335

ЈЕ

Председник извештава Гл. Одбор да је г. Министар Просвете, на молбу Гл. Одбора за помоћ школском музеју, — решио, да министарство просвете да помоћи школском музеју 600 дин им упутио је распис учитељима за прикупљање грађе за школски музеј.

Главни Одбор примио је ову помоћ с благодарношћу.

ЊЕ

Чита се молба Софије удове поч. Драгутина Мирковића, бив. учитеља из Краварице, којом моли за новчану помоћ. Уједно се чита писмо управе драгачевског збора, да је поч. Мирковић био члан за прошле две године а прошле године уписао се за утемељача и положио 20 дин. улога.

Пошто се Гл. Одбор уверио, да је пок. Мирковић заиста био члан удружења решено је: да се Софији изда ванредна, помоћ 40 динара.

Ш.

Чита се писмо г. Радивоја Радосављевића учит. из Крагујевца, којим моли Гл. Одбор, да одреди помоћ, мајци поч. Милеве Миловановићеве бив. учитељице, јер је у крајњој сиротињи и нужди.

Пошто је ХШ Учитељска Скупштина решила и овластила Гл. Одбор да одреди цифру помоћи, то је Гл. Одбор решио: да јој се у име милостиње издаје по 8 динара месечно (рачунајући од ! септембра) пошто не може имати редовну помоћ по правилима Учитвљеског Удружења.

, ТУ.

Читају се молбе: Радојке супруге поч. М. Туфегџића, бив. учитеља и Милке удове поч. М. Глишића бив. учитеља, којима моле Гл. Одбор да им се пошље помоћ, хоју им је одредила ХШ Учитељска Скупштина,

Пошто им је ХШ Учит. Скупштина одредила помоћ, то је препоручено благајнику да им одређену помоћ шаље на признанице.

У:

Чита се молба г. Јована Б. Нешића, бив. чиновника којом моли за, помоћ, јер је сада са малом пенсијом.

Пошто се по правилима Учитељског- Удружења даје помоћ само члановима Учит. Удружења, то се преко ове молбе прелази на дневни ред.

МТ.

Чита се писмо М. Стевановића, учитеља из Каменице којим јавља, да је прошле године положио Гл. Одбору у име чланског улога 5. дин. аи благајнику учит. збора у Г. Милановцу такође 5. дин. у име улога. Моли да му се један улог урачуна за ову годину.

Благајник Гл. Одбора објашњава, да је заиста примио од М. Стевановића 5. дин. у име чланског улога за прошлу годину, а и благајник збора, из Г. Милановца послао је улог за њега. На основу овога решено је: да му се један улог урачуна за ову годину.