Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ И

По мишлењу извештајног одбора, овакав је рад некоректан и извештајни одбор указујући скупштини на ову немилу појаву. која може излећи озбиљније и кобније последице удружењу — мишлења. је, да учитељска, окушштина изјави жалење према, овакој појави и жели, да се то у будуће не понови; јер оваке ствари треба расправљати у дневним листовима а не у стручном дружинском органу — пошто ове распре потичу из личних несугласица неколицине.

Џ. Прошло-годишња учитељ. скупштина ставила је у задатак глав. одбору да у годишњак улазе конкурсом и по две расправе, а то глав. одбор није извршио.

Извештајни је одбор мишлења, да треба више пажње поклонити скупштинским решењима и да у будуће Глав. Одбор то непренебрегне.

Ш!. Познато је да неке власти гоне поједине учитеље и затварају У таке апсане, у којима да је среће, неби требало апсити ни најокорелије зликовце. При таким појавима главни одбор и ако је предузимао неке кораке, као што у свом извештају напомиње — ипак није учинио све и онолико, што је требало те да се учитељи на надлежном месту од тога заштите, 4 то је по мишлењу извештајног одбора врло нужно и треба у будуће оваким појавима већу збиљу поклонити и умолити госп. Министра просвете да узме у заштиту недостојно гањање учитеља. Да се у «учитељу» отвори рубрика, у којој ће се таки случајеви у кратко бележити, па предлаже учитељ. скупштини да ово препоручи Глав. Одбору.

ТУ. Што се тиче питања о пројекту закона о основ. школама, као најживотнијем нашем питању —- извештајни одбор налази: да главни одбор није поклонио онолико пажње колико је требало и како сама важност те ствари захтева; но је се тога питања само површно дотакао, тек онда, кад је самим околностима био изазват оном нечујном појавом самог пројекта.

Међу тим, важност те ствари захтева, да је Главни Одбор највећу пажњу требао поклонити и труда заложити томе питању.

После ових замерака, које су од стране извештајног одбора потекле у најлешшој жељи да наше удружење достигне свој врхунац — извештајни одбор напомиње још и ово: приликом прегледања признаница дужничких извештајни је одбор нашао, да су многи још раније узели повећу суму новаца на зајам. На многим тим признаницама потписани су јемци а на неким наређивано је благајнику од стране председ. глав. одбора да зајам изда. Па пошто је овака радња била неправилна и пошто се те признанице датирају још из 1891, 92 и 93-ће год. то извештајни одбор а на основу ранијих окупштинских решења има част предложити хш учит. скушштини да стави Главном Одбору у дужност, да позове све дужнике да измире свој дуг вајдаље до 1 Јануара 1897 год. И ако се дужници овоме позиву не одазову и дуг не измире да Глав. Одбор тражи наплату судским путем п сав дуг до идуће учитељ. скупштине наплати.

Од којих се дужника не би могло наплатити, да, им се имена пред идућу учит. скупштину изнесу — те да се дуг расходује или да се оне личности жигошу — како скупштина буде за умесно нашла,

Администрација и рачунске књиге Глав. Одбора су тачне. Извештајни одбор мисли да би требало установити и хонорарну књигу, коју треба да овери цео Глав. Одбор. У ту књигу да се уписују имена оних, чији су ра-

4