Učitelj

336 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

УП.

Чита се молба г.- Душ. Витеза, приправника учит. школе у Арбананасима код Задра, којом моли да му се даје «Учитељ» по сцуштеној цени. Обећава да ће наћи до 10 претплатника. Решено: да му се даје лист за 2. Фор. годишње.

РАД

ХИЛ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ, КОЈА ЈЕ ДАРЖАМА 1896. год. У БЕОГРАДУ

ут. Састанак

ДРЖАН 8 АВГУСТА 1896 г. По ПОДНЕ

Председник напомиње, да је на реду даљи претрес друштвених правила, но како је скупштина изјавила, да се с радом причека, председник даје 20 минута одмора молећи одбор за кандидацију Главног Одбора, да свој рад сврши.

После одмора.

Председник моли скупштину да саслуша извештај извештајног одбора, о раду Главног Одбора у 1895-6 год.

Известилац М. Пантелић чита извештај, који гласи:

. ХИ Учитељској Скупштини

Извештајни одбор, кога је ова скупштина, одликовала поверењем да. проучи и изнесе пред скупштину извештај о раду Глав. Одбора Учит. Удружења за 1895 и 6 год. приступио је овоме послу и свестрано га испитао и има част поднети скушшт. свој извештај о томе.

Али пре но што искажемо свој суд о раду Глав. Одбора извештајни одбор има да напомене неколике замерке, које је нашао у раду главног одбора и мисли, да је без тога могло бити — што би чланов. Глав. Одбора више на част служило а и удружење на већој висини стајало.

Те су замерке следеће:

1. Она запетост и мржња, која се као црвен кончић провлачи кроз наше удружење и као да је стално уткана међу неке чланове. удружења као да је ове године узела већих размера. И у колико се може с' правом замерити појединим члановима учитељ. удружења, који ову мржњу потпирују и изазивају у толико се два пута више може замерити члановима глав, одбора, који су на првом месту позвани и од стране целога учитељства одликовани да се о напретку и достојанству удружења свестрано старају и распре сузбијају —- они на против исту у неколико потхрањују. А резултат те распре видимо —- да је Глав. Одбор у додатку 1! свеске учитеља од ове год. пустио такав чланак, којим напада рад једног збора поводом ново изнесеног пројекта закона о основ. школама, а после није хтео штампати исправку истога збора кад му је послата, док —- доцније видимо, Глав. Одбор пушта једну исправку, којом се такође напада учитељство.