Učitelj

340 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

оценом људи, како у нашој, тако и страној штампи. Наводи поједине оцене о «Учитељу> и замера М. Станојевићу, што је покупио штампарске грешке и др. сигнице, да војује противу уређивања листа. Износи преглед сарадника, из кога се види: да је на «Учитељу» радило 34 учит. 12 професора и 2—3 лекара, те према томе одбија онај напад, као да се учитељски радови не примају и не разгледају. На послетку напомиње, да не треба затварати врата сарадњи професора, који имају мало више спреме, јер лист треба да буде сваке године бољи.

Дим. ПШутниковић замера предговорницима на замеркама и изгледа му, да незнају шта је то строго књижевни лист, који није за којекакве дописе и ситнице, но за научне и педагошке ствари. Помиње стране листове, који се похвално изразише о «Учитељу» и пита се, да ли ти људи, што оцењују листове знају шта вреди «Учитељ» или то боље знају поједини критичари овде. Или они незнају, или ми незнамо — једно мора бити, Чудновато му изгледа, да највише критикује уређивање М. Станојевић, који је био у редакционом одбору, па није боље ништа урадио. Одобрава замерање оних људи, који нису као радници познати, те би зар и веровали, да би они могли боље урадити, а овако му је сва повика досадна, јер потиче од сла-' бијих раденика.

Пера Јовановић одговара Путниковићу за пребацивање, да се незна шта је књижеван лист. Држи, да би професори добро урадили, кад би почели да уређују један педагошки лист (Беуце), а «Учитељ» треба да репрезентира само нашу интелигенцију. Није за то, да се у њему штампају дописи, као што предлаже Никетић, ади је за то, да се у једној рубрици износи све оно, што смета основној настави, како би надлежни Фактори то увидели и законским путем отклонили. · У

Председник пита скупштину, је ли обавештена по овој ствари и даје 10 м. одмора, молећи Одбор за кандидацију, да сврши избор чланова за Главни Одбор.

(После одмора).

Мића Ивковић као председник Одбора изјављује: да је кандидациони Одбор изабрао садашње чланове Главног Одбора и за идућу годину, али ву исти изјавили, да се не могу примити часништва. Одбор је за тим овластио председника скупштине, да он кандидује лица.

Председник вели: да се мора бирати стари Главни Одбор, јер у Београду нема више учитеља који би могли саставити Гл. Одбор.

Михаило Јовић жали, што је на овој Скупштини остало не решено најважније и најделикатније питање о правилима нашег удружења, но ипак не може да се прими избора у Глав. Одбор, нити га ко може приволети на то. За остаде чланове незна, јер држи, да на њих нису управљени толики напади, као на њ' лично. |

Ђока Ивковић устаје и у име осталих чланова садашњег Гл. Одбора изјављује: да им је немогуће примити се поновног избора и моли Скупштину да избере друга лица.

Председник изјављује, да кад ствар тако стоји, онда Скупштина треба да изабере Гл. Одбор од учитеља, који су у Београду. Чита кандидатску листу: Урош Благојевић, Ил. Миљковић, Лазар Обрадовић, Михаило Станојевић, Коста Крстић и др.