Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 339

Срдан Новаковић неће ни да узимље у рачун неправедне замерке предговорника, но моли Скупштину, да Глав. Одбору изда своју захвалност на раду.

Милутин Пантелић слаже се с предговорником, но ипак држи, да је врло потребно казати оно што не ваља и то ради напретка самог Удружења.

Ђока Ивковић вели: како је сасвим могуће, да се у сваком послу превиде неке ситнице, па иу уређивању листа. Изјављује, да је редакциони ољбор био заузет другим дружинским пословима, те није ни имао времена, колико би потребно било. И поред тога држи, да је «Учитељ“ добро уређиван, за шта треба одати, хвалу уреднику, јер је сав посао био остављен њему.

Јов. П. Јовановић говори противу предлога, да се изда благодарност Главном Одбору.

Димитрије Путниковић брани уредништво од наладаја и вели: да се исто својски трудило око уређивања листа, те је «Учитељ» одиста марљиво уређен. · ;

Председник вели: да је погрешка Гл. Одбора у томе, што је писмо «Члановима Удружења» штампано у дружинском органу, а требало га је штампати тамо, где је штампан онај напад на Гл. Одбор, пи држи: да и сама г. г. чланови Глав. Одбора примају ту погрешку.

Илија Радосављевић вели, да ће говорити као учитељ, а не као члан Глав. Одбора. Налази: да је код пређашњих Га. Одбора било неких издатака по признаницама, које је примио као готов новац у суми од 630 динара, али то није дело садашњег Глав. Одбора, те да се њему замера. Те при· знанице издали су г.г. «пријатељи Учитељског Удружења», који се највише труде, да сачувају друштвепу имаовину! Кад будем — вели — као благајник предавао дужност, предаћу само њих, и неће ни једне бити за ове последње две године. Даље вели: да никако не може пристати на замерку М. Стано“ јевића о самој лутрији, јер се тим среством служе сва хумана удружења, па и саме државе установљавају их на пољопривредне цељи и г. Станојевић, кад је тако мислио, не би требало ни да прима срећке на распродају, а' кад је већ примио. онда је неумесно, што сада на овом месту подиже глас противу тога.:Он је — вели — примио срећке на распродају, но ко зна, да ли их је платио. Даље говори: како не стоји у истини то, што се у извештају вели, да је Глав. Одбор гледао да увећа имаовину а занемарио друге послове. И док је Главни Одбор вршио послове савесно, дотле су неки другови пунили београдске листиће чланцима, како Гл. Одбор не рукује дружинским пословима по поверењу скупштине, но по поверењу неког другог.

Петар Никетић вели: што бих имао да замерим, казали су предговорници, б тога ћу се задржати само на уређивању «учитеља». Изгледа ми да «Учитељ» није наш орган. Ако би странац хтео нешто из њега да, дозна о школи и учитељима, не би могао ништа. Уређивање треба удесити тако, да има рубрика за гонење и апшење, дописе о набављању ствари ШЕОЛСКИХ (лармжа и смех) замера Г. Одбору, што није приредио парастос учитељима. за време 25-годишњице Учитељске Школе.

Милош Велицки не мисли да се правда као уредник, јер су замерке ситне и неоправдане. Нема — вели —- листа без махне. ца и «учитељ» их има, али има и добрих страна. Потпуно је, као уредник, задовољан стручном