Učitelj

360 ШТА СМЕТА ОСНОВНОЈ НАСТАВИ

познати случајеви да је у парници, поведеној између учитеља и председника, учитељу дато за право. Председник има стотину начина да учитељу ствара неприлике, и код надзорне власти, и пред ревизором, и у доставама својим министарству. Прави је мученик, — над ким се мора ражалити и најтврђе срце —, понеки учитељ, који у сувишној ревности за школу похита с тужбама против председника. Има случајева где се председник свети учитељу тако, да, овај најзад дође до уверења да му је председник највиша, власт: како он хоће, тако бива. Некад се у терању освете према учитељу оде тако далеко, да се школа остави без огрева и без служитеља.

Овакви школски одбори не врше онај задатак који им је законом одређен. Састав школ. одбора, треба, да је друкчији, треба прописати и извесне квалификације за школске одборнике. Школском одбору треба тачно одредити круг рада, обележити дужности његове, а не дати му никаква права над учитељем.

БИ.

Набавку школских књига и материјала школског треба вршити на други начин, како би сви ученици имали књиге на време, а и да школа никад не буде оскудна с потреб_ ним материјалом.

И ако је законом прописана, а. министарским расписима објашњавана потреба да се школска каса, одвоји од општинске, једва ли ће бити једна десетина општина, у Србији где је то Фактички учињено. Има општина повећи број у којима је решено да се одвоји општинска каса, па је изабран из школског одбора и један члан за благајника, али ту смета само то, што, по правилу, у школској каси "нема ниједне паре. Наређивати или решавати да се извесне "набавке за школу учине и да се исплате из школске касе, _узалудан је посао, кад школске касе никако и нема, или „У њој нема новаца. Набавка, књига за ђаке и набавка школ-