Učitelj

362 ШТА ОМЕТА ОСНОВНОЈ НАСТАВИ

двојно од непосредне порезе. Заједно с непосредном порезом утицао би тај прирез у државну касу, одакле би се изузимао и предавао на руковање окружном односно среском одбору школском. На тај би начин све школе биле снабдевене свима потребама, и то снабдевање ишло би истовремено и равномерно; не би било, као сада, да једна школа има све потребе у довољној мери, а друга, у непосредном суседству њеном, нема тако рећи ничега. Такав је покушај већ чињен код нас у неким срезовима, и, ако је само савесно рађено, морало се показати да је тај "начин снабдевања школа бољи од досадашњег.

Док се овако не утврди законом, било би, можда, добро, да се по наредби министарства, у почетку школске године, набаве из државне касе среске све потребе за школе у том срезу, а утрошена сума да се разреже на све школске општине, и, као школски прирез, покупи уз порезу.

Може бити да има и згоднијих путова којима би се дошло до тога, да свака школа има на време све потребе и сви ђаци да имају потребне им књиге. Може бити... али је извесно да овако како је данас није добро, и не треба, даље да остане.

У.

Рђаве зиколске зграде треба затворити. Грех је самртни убијати децу, сатирати свој подмладак, по неким томруцима и уперама, које су присвојиле себи име школских зграда. Кад родитељи не умеју да оцене колико је штетно. по здравље њихове деце кад их пуштају, да по неколико сахати дневно проводе у недовољно светлим, често влажним, непроветреним учионицама; кад родитељи, не знајући како се сатире здравље њихове деце, допуштају да. им деца ноћивају по прљавим и смрдљивим собама у школској згради; кад општине наше неће да се састарају да подигну велике и здраве зграде за школе — онда мора неко трећи да се умеша, да, запуши извор многим болестима дечјим, да за-