Učitelj

366 ШТА ОМЕТА ОСНОВНОЈ НАСТАВИ

витеља. Ретко се где и с једне и с друге стране умела, изнаћи граница, преко које није прелазио ни управитељ ни остали наставници, да се ни наставници не осете кињени ни управитељев ауторитет унижен.

О надзору, који би, по закону, имао да врши у току године школски одбор, немамо шта рећи после онога, што „смо напред казали о школским одборима.

Једини је дакле, надзор, који се врши на крају школ. године преко школских надзорника. Толико је говорено и писано о данашњем надзору, да се бојимо да нам се не пребаци, ако бисмо и овом приликом стали доказивати, како овакав надзор школски не треба да остане и даље. Школски надзор, овакав какав је данас, има! за задатак само да каже учитељу: ти си радио добро, а онај други радио је боље од тебе, или није добро радио. То се учитељу каже једне године, то му се понови и друге и преке. пете... девете и сваке године. Ниси радио добро: каже му се једне године, па се остави да ради друге године како зна. Он се мучи, удешава, огледа на други начин, кад ре-

визор дође на крају године, па опет само каже: „Није.

добро 1«.

Јели доста рећи само: добро је, или не ваља Зна ли учитељ шта му не ваља% Зна ли како би требало да ради, па да буде доброг — Не зна, јер му пије казано, јер му "није показано.

Још је горе, што сви данашњи а не гледају подједнако на школу. Не сви, него ни двојица не цене подједнако све прилике које су могле повољно или неповољно утицати на рад у школи. Ревизори се веома, разликују у давању оцена. Где један даје петицу, ту би други силом дао тројку. Неки ревизор зађе, па подаје једне године саме петице, ретко коју четворку; друге године наиђе Ааруги, па те исте учитеље оцени тројкама и двојкама. Ко је од њих двојице на погрешном путу — Један је гледао на задатак основне школе и на учитеље једним очима, а

а ај а