Učitelj

ШТА СМЕТА ОСНОВНОЈ НАСТАВИ 367

други је то схватио са свим друкчије. И тако то мора бити докле се за надзорнике буду узимали људи, који основну школу мало познају, који имају други посао и други задатак.

Врло су слаби разлози који се у опште могу навести против сталног надзора. Оно што -ве у другом, напреднијем, свету показало као добро, не може ни код нас дати

"некакве друкчије резултате. С начелним питањем: какав

треба да буде надзор школски, не треба никако мешати остала питања, као на пр. питање: ко ће да буде надзорник. Јер, како изгледа, о ово споредно питање, ломило се и оно главно, и као да с тога до сада није у нашим школама уведен сталан надзор школски, и ако му није било озбиљних противника ни у министарству просвете, ни у Главном Просветном Савету, ни у Народној Скупштини. Чега данас нема, биће сутра. А, колико ми познајемо школске раднике наше, нама се чини, да би се и данас могао одабрати потребан број школских надзорника, који би могли лепо послужити на местима за која би се узели.

Сталан надзор школски може се тако удесити, да од тога не буде цо државну благајну осетна терета — једва, да стане нешто више него што стаје данашњи надзор школски.

у

Ка

УП.

И сад је још основна школа наша претрпана. Наставни план за основну школу и програми наставних предмета нетреба да остану овакви, и њих треба изменити.

У жељи да деца изнесу из основне школе што више знања, унесен је у наставни план већи број предмета; при писању програма желело се опет да не изостане која од важнијих партија — те тако су програми изишли опширни. · Да се констатује претрпаност у основној школи нашој, не

| А се обзирати само нато, колико може дете да научи,

него у колико је сигурно то знање дечје. Треба огледати