Učitelj

368 ШТА СМЕТА ОСНОВНОЈ НАСТАВИ

шта знају деца после две — три године од изласка из школе бд онога што су учила у школи. Резултат ће бити овакав: тешко се чита, ружно се пише, из граматике једва, ли се што памти, из историје само најзабавнији догађаји; из познавања природе оно, што деца могу знати и без школе, из земљописа најближа околина и нека гола имена. Ко сумња у ове речи, најбоље је да сам учини огледе, па. ће се уверити да је овако.

Можда ће неко доћи на мисао, да према оваквом стању ствари треба продужити рок учењу у основној школи. Ми опет мислимо да треба скратити наставни материјал, имајући пред очима ову мисао: основна школа треба да, буде расадник писмености. Читање и писање: то је најважније у основној настави, томе треба поклонити највећу пажњу; треба онај који је провео четири године у основној школи да изађе из ње добро писмен, да не може заборавити као што данас има случајева — да чита и пише. Даље наше националне прилике нагоне нас, да основној школи својој дамо национални тип.

Према таквоме задатку основне школе треба удесити за њу наставни план и прописати програме.

Ако би се нашло да би такво знање, изнесено из основне школе, било недовољно за оне, који би хтели да се школују у вишим школама, томе би се могло доскочити на тај начин, што би се уз гимназију завео један приправни разред, у ком би се ученици спремали за учење у гимназији, те би се на тај начин избегло и оно, што данас бива, да на пријамном испиту за гимназију пада 95—40'%, међу њима велики број и оних, који су с врло добрим и одличним успехом свршили основну школу.

'У претрпаности, а не у нераду или невештини учитељевој, ми видимо резултате од основне наставе који нас не могу много задовољити.

Школа основна треба да даде писменост, да развије вољу за читање, да упути своје ученике шта треба да чи-

Х