Učitelj

386 ГИМНАСТИКА У основНОЈ школи

мало одмакла од старе школе. И задатак нове школе у главноме се своди на ширење писмености и молење Богу.

Основна школа ступивши у нову Фазу живота бацила је на

себе ново, савремено рухо. Она се мало галантно показала и према,

телесном образовању. Гимнастика је истина остала у програму на.

последњем месту, али се програм из ње мало проширио и унете су су у њ' и дечије игре. Али, нова школа, ударивши новим путем није се могла са свим одрећи старога правца, но је много што шта из тог правца задржала, и с тога ће сваки непристрасни познавалац основне школе потврдити, да она још и сада носи у многоме карактер старе школе.

Правећи нови програм она је — нова школа — како се оно каже. давала једном руком, а другом узимала т.ј. оставила, је врло мршав програм из гимнастике са само два часа недељно, а унела је толики грдан материјал за интелектуално и морално образовање, да је, тако рећи, угушено и оно мало физичког образовања.

Свршивши тако тај посао предала нам је програм и распоред и наредила, да се строго по њему управљамо. Наравно, да за овим следује рад. И, шта видимо на крају — какав резултат рада видимо од Физичког васпитања“ — Овде претпостављамо, да се је строго придржавало програма и распореда. — Никакав или, блажије да се изразимо, недовољан. — Учимо децу јунаштву Обилића, Краљевића, Синђелића и др. — учимо их, да се на њих угледају; да декламују оне јуначке стихове; — а има ли веће ироније за те наше јунаке и за нас од те, кад једно кржљаво, жуто, бледо дете то декламује! Ништа ружније, чини нам се, но кад какав крезуби и скрофулозни кепец прича о освети Косова! — 6 чиме би се то могло лепо упоредити% Не значи ли то исмејавати самога себе%!....

Па и код интелектуалног и моралног образовања, да не помињемо техничко и естетичко, не видимо бог зна какав резултат. Са напуштањем физичког образовања, страда и интелектуално и морално образовање. Није непознато тврђење људи, посвећених у те ствари да наша основна школа спрема ученике само за испшт. Даље, да налим васимтаници, свршивши основно школовање, за неколико 20дина постану непмсмени. Тако исто рђаво стоји ствар и са моралним образовањем. Додајмо овоме и тврђење лекара, да наше школе стварају богаље и наказе, — па ће на крају изаћи једно голо обмањивање и ништа више.

- С дана на дан све горе стојимо у погледу телесних особина. ,

~ 5 :. а + Е Болести: „Баћљлиз (енглеска болест — мекост костију), скрофуле, суха болест, коси једнако безбројне жртве и у дечјем свету. Оску-