Učitelj

388 ГИМНАСТИКА У основној школи

ит. д. — Ми нећемо ништа више да додајемо. И ово само биће доста, да свали велики терет одговорности на учитеље.

Нужно нам је да одмах овде напоменемо, да се ово не односи на све и да има доста људи који, поред тога што спремају ђаке за. испит, спремају их и за живот. Ти људи, између осталога, обраћају више пажње на Физичко образовање и гимнастику. Они, наравно, прелазе све оно из програма за гимнастику, но поред тога полажу више пажње на дечје игре и на екскурзије; не држе децу у школи преко одређеног времена; многа предавања с пролећа и у лето држе на отвореном простору — у пољу или шуми и т. д. Они већином горе пролазе на испитима од оних првих, којима је главно да децу добро науче ономе што се тражи, па макар држали часове до 12 и преко 12 часова и макар упропастили дечје здравље.

Али и то, што неки обраћају мало више пажње на Физичко образовање, није довољно. Сви ћемо се ми сложити у томе, да наша. основна школа, у опште, врло мало пажње обраћа на неговање и развијање тела, Ови то и признајемо. Има неких који тврде, да до нас није толика кривица за напуштање тела код наших васпитаника. Они даље веле, да ми, свршивши оно по програму, треба да будемо са свим мирне савести и задовољни са успехом.

Но, да ли бисмо ми таквим радом потпуно одговорили светом васпитачком позиву% Зар неће доцнија поколења, причајући о васнитавању у ово време, и нас избарабарити с овим васпитачима из

старе школе, којима би приличније име било инквизитори, место васпитачи омладине2!

Нама је поверен велики део наше омладине и то баш у оно време, кад треба највећу пажњу обраћати на њихово Физичко образовање и када се најлакше и најчешће зачињу многе махне телесне. Ми дајемо темељ, и, какав је темељ, таква мора бити и зграда. Ра– дећи овако видимо сви да темељ не ваља за то, што Физичка страна образовања много страда, а с њом и друге, Наши васпитаници сваком годином изгледају горе. Смемо ли ми то нагло пропадање по– сматрати скрштених руку и то у непосредној близини њиховој. Не. налаже ли нам дужност, да се ми у првом реду, као најближи и најпозванији, заузмемо за поправку тог стања.

Веће полагање пажње на. Физичко образовање код својих ђака, од стране само неких наставника, не може нас много охрабрити. Уношење дечјих игара у програм такође. Ми се не смемо заносити похвалним извештајима надзорника основ. школа о нашем успеху

(ан ки а ава

ан до