Učitelj

„ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 401

Прилажући крајцару по крајцару, Чеси основаше своју „Озфгеду! Мапсе ЗКојвКкоц«“.

Беше то године 1880. И већ у првој години својег рада издржавала,. је „Средишна Матица Школска“ три школе и три приправна разреда са 6143 ђака.

С године у годину све су се већма множиле школе, које је оснивала, Матица Школска. Најпре су се школе отварале у местима, која су била у највећој опасности од Немаца. И скоро свуда се дешавало, да је ново подигнута школа матичина за врло кратко време била препуњена чешком децом, која су са свију страна долазила, да слушају наставу на своме матерњем језику. Свака та нова школа остварила је само дугогодишњу жељу родитеља и деце, била је задовољавање неопходних потреба.

Бивало је на више места, да је школа матичина изгледала врло бедно према своме такмацу, немачкој школи, која се одликовала како пространством и лепотом зграде, тако и снабдевањем свију потреба, · својих. Па ипак су чешка деца радије походила скромне чешке школе, поред свега тога, што су их Немци мамили на све могуће начине, као: набављајући им све школске ствари бесплатно, дајући им одело и т. д. Када не би похађали чешку школу, родитељи њихови би. избегли многу непријатност од стране немачких власти, ама она је ипак походе. Разлози су за то појмљиви и најпростијем човеку, јер се чешко дете може најбоље васпитати само у чешкој школи.

Па ипак, колико и колико још и родитеља и деце жуде за чешком школом и питају се: када ће се и нас сетити Матица Школскар

Од године 1880 до данас, Матица је показала сјајан успех у вршењу свете дужности своје. Чланови управног одбора Средишне Матице Школске јесу разног политичког мишљења, — али су сви Чеси, родољуби у правоме смислу речи, одушевљени напретком целога народа.

Редови који долазе, најбоље утврђују предње речи,

Свршетком ове, 1896 године, средишна је Матица издржавала | о своме трешку 45 школа са 120 разреда, 41 школу приправну са 55 одељења, једну гимназију са 1) разреда, свега, дакле, 87 школских завода са 185 разреда или одељења. На тим заводима учило се преко десет хиљада деце, а на јавним школама, које имају за свој опстанак такође да благодаре Матици — преко четири хиљаде. Дакле, свега преко 14.000 деце чешке, која би поздраво, да није Матице, пропала у туђему живљу, те би тако за чешки народ била изгубљена !

УЧИТЕЉ Г 21