Učitelj

409. ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД ,

Поред 30 вероучитеља, 64 помоћника и 24 учитељице индустријалке, Матица издржава још 137 учитеља и учитељица и 55 приправница, дакле 192 лица са сталном платом а 118 имају само хонорар. Свега, дакле, дејствује на Матичиним школама, које она издржава, 310 лица. не рачунајући ту учитељство четири средње школе у Моравској, које Матица школска потпомаже. Њих има, које учитеља, које професора, 27 лица.

Једноразредних школа издржава данас Матица 17, дворазредних 12, троразредних 6, четвороразредних 2, петоразредних 2, једну ше-. сторазредну, 3 седморазредне и 2 осморазредне.

Приправних школа са једним одељењем издржавала је Матица 98, са два одељења 12, са три одељења 1. — Осим тога поднесене су пред свршетак ове године још две молбе за отварање нове две школе, по којима још није донесено решење.

Осим тих својих школа, Матица је потпомагала читав низ других школа.

„Коменски“ у Бечу добија од Матице 1000 Форината годишње у име помоћи, а ове године дато му је 2000 Форината. Матица Школска у Брину добија годишњу помоћ од 4.000 Форината. Матица школска у чешким Буђејовицама добија годишњу помоћ у неодређеним сумама а ове је године добила 300 Форината. На свако одељење нових школа у Моравској даје Матица по 1000 Форината годишње. Исто тако потпомаже Матица подизање нових грађевина, 'номењених школама у местима, која су у највећој опасности од понемчавања.

Трошак не издржавање школа матичиних изнео је ове године 248.000 "форината.

Да су ови подаци до краја тачни, о томе не може бити ни најмање сумње, јер су извађени из годишњег извештаја, који је збору поднесен од стране управног одбора Средишне Матице Школске. —

Ето, како се невероватни успеси могу да постигну, када је интелигенција једнога народа одушевљена напретком његовим. И народ, вођен таквим људима, верује им неограничено и драговољно даје моћноме браниоцу својој, Средишној Матици Школској.

И ма колико да је број Матицом отворених школа велики, и' издаци на то огромни, ипак се, с дана у дан, појављују нове и нове тражње, које неминовно налажу: да Матица прошири дојакошњи круг своје делатности. |

„Има нас ту толико и толико. Упињемо се из петних жила да. очувамо своју народност, преко свију незгода, које нам се у томе истичу. Али, преко свега, вољни смо да и наша деца остану оно, што је Бог хтео, када их је даровао нама, чешким родитељима. Али

«