Učitelj

И Р Е ДА В АЕ Б 403

узалуд толико година кличемо за помоћ. Ми смо заборављени, напуштени... Када би чешкоме народу било познато наше искрено родољубље, он не би оставио децу нашу без чешких школа“.

Ето, тако гласи један од многих дописа, који се управљају на Средишну Матицу Школску. И тежња да свој своме помогне, даје за то и прилике и могућности. Јер, под утицајима таквога гласа, срца омекшају, а из тисуће грла захори се: Браћо, помозимо браћи! Спасавајмо узданимцу нашу од грозна погибли, која јој прети од стране вековног непријатеља !

С.

ПРЕДАВАЊЕ

нв з

ПРОСТИ РАЗЛОМЦИ Ив предавања у 1/ разреду. А. Појам.

За ово предавање треба спремити неколико ствари. које ће престављати целине и код којих ће делови бити видни, Најбоље је спремити: неколико табака хартије, два три котура од те. хартије, јабуке и тд.

ж

Шта је ово7 Табак хартије. Колико је овде табака7 Само један. Шта сам сад учинио с овим табаком7 Пресекли стега. На колико сам га делова пресекао На два. Који је већи од ова два дела7 Оба су једнака. Колико сам, дакле, парчади добио из једнога табака% Два. Каква су по величини ова два парчета између себе“ Она су једнака. Па како се онда зове један део, а како други% Један се део зове половина, а и други се зове половина табака. Колико има половина табака у једном целом Има две.

Шта сам сад радио (прецепити табак на два неједнака дела). Прецепили сте табак на два дела. Јесу ли сад делови једнаки 2 Нису. Је ле ово половина табака (показујући једно парче). Није. А ово другог И то није. Какве морају бити половине између себе% Морају бити између себе једнаке. Како ћемо, дакле, добити половине од целог табака% Добићемо кад табак поделимо на два једнака дела. (Овако радити са јабуком, котуром и др. стварима, где ће се јасно „видети, како од целине постају половине).

о ж