Učitelj

416 књижевни ПРЕГЛЕД

Лист излази три пут месечно на табаку и по, под уредништвом Кузмана Миловановића, а у уређивачком су одбору; Јов. Марић, Танасије Костић, Ђока Милић, Ђ. Михаиловић и Мита Ђорђевић учитељи. Рукописи шаљу се уредништву, а претилата и огласи: администрацији „Школског Одјека“ у Нови Сад. Цена је листу за "Србију, 9 динара на годину.

Препоручујемо пажњи својих другова овај лист, у коме ће 'поред одабране лектире наћи увек и тачна обавештења о животу и кретању наше браће учитеља у старој Војводини и Банији.

Ивк.

Пољопривредни календар. за просту 1897 годину — Издање „Српског Пољопривредног Друштва“ — уредио Д. М. Спасић. година ХУ.

Петнаест је година, како Српско Пољопривредно Друштво пружа _у руке овај корисни пољопривредни календар. Петнаест је година, како кроз ову корисну књигу улазе у народ корисне поуке из свију грана Пољске цривреде. :

Календар је књига, која је најчешће у рукама писмена пољопривредника, па кад је тако, у њему треба да су најразноврсније поуке из свега онога, што пољопривреднику треба. И овај календар, као и прошле године уређен је тако, да у њему има разноврсног материјала и поука, које су корисне пољопривреднику. Тако у овом календару има: сем календарског дела и свега осталог што иде уз календар, још и бележник за сваки месец; а и месечни радови свакога месеца. Сем тога налази се и ова корисна садржина:

1. Користи од Земљорадничких задруга.

9. Како да увећамо принос њива.

3. О гајењу воћних пирамида (са, сликама).

4. Важнији начини орезивања лозе (са сликама).

5. Омрча (њена важност са шумског и пољопривредног гле„дишта). |

6. Зазимљивање и изимљивање говеда.

7. Нешто о одгајивању ждребади.

8. Жиропађа и синови (приповетка са пољопривредном теден-

цијом о пропадању задруга). 9. Подаци и таблице из свих грана пољске ; привреде. 10. Извод из закона о шумама. 11. Пољопривредни заводи и установе. 12. Српске пољопривредне књиге и новине.

| ЕМ |

а