Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 417

13. Стечај и

[4. Награде за увођење напреднијих начина радње.

Као што се из овог прегледа види, ово је разноврсна и корисна садржина. Како овај календар стаје само пола динара, то је он најјевтинији календар, те према томе без њега не би требао да буде ни један писмен пољопривредник.

Како су учитељи поред своје и сувише велике дужности у исто време и највреднији растурачи свега корисног знања у масу народну, то их молимо, да и овај календар препоруче пољопривредницима као њима намењеву корисну књигу. Српско Пољопривредио друштво биће учитељима на овој пажњи благодарно. |.

Зорица, књига за младеж. Удесили Мих. Јовић и Д. Ј. Путниковић, учитељи у Београду. Издање књижаре Велимира Валожића. Штампарија краљевине Србије. СОтр. 160 и ХТ. 8% Цена 1 динар.

“Код нас је дечја књижевност врло мала; да не речемо да смо у том погледу на последњем месту, али морамо признати, да смо у овоме много и много заостали од других напреднијих народа. И напреднији народи, богатији дечјом литературом, радују се свакој лепој новини ове врсте, јер знају да са појавом исте долази и очита корист. А нас, свакојако, мора много више обрадовити, појава какога делца ове врсте, које у неколико попуњава осетну празнину. Једно такво делце, намењено нашој омладини нижих школа, угледало је света, Наслов му исписасмо горе.

Књига ова, по својој садржини. може се поделити на: 1) песме 9) приче, 3) описи, 4) корисне забаве, 5) дечје игре, 6) из живота и одговора неких ђака, 7) загонетке 8) шаљива питања, одговори, и шаљиве задаће и 9) рачунски задаци.

Песама, краћих и дужих има 15. Све су песме нове, складнеи за децу разумљиве, и у толико ће деци бити интересније, што сву њима — у већини — пева живот дечји. Особите пажње вредне су две песме: На мајчину гробу и Сестринска љубав. У првој је опе-. вана туга сирочета за умрлом мајком, чију љубав не може да замени маћеха, а у другој, која је подражавање народној песми, опевано је сестринско пожртвовање за свога брата. „На поклон ти оба ока моја, никада их зажалити нећу“, вели сестра, да би брату нашла лека. 4 |

Прича у овој књизи има 48, међу којима има и 4 басне. Све су приче за нас нове. „У свима је садржина поучна и забавна. Написане су лаким лепим, стилом, те ће их у толико радије деца читати. Материјал за ове приче црпен је из живота људи, из живота депе. и-из живота животиња. Све имају извесну тенденцију. Колико ће се

УЧИТЕЉ 78