Učitelj

418 књижевни ПРЕГЛЕД

деца, читајући их, користити ради самог читања, толико ће се користити и поуком, која се из њих може извести. — Међу описе долави Највећи мајдан соли у Н 85 у Галицији, За децу, која у опште врло мало што знају о мајданима овај је опис добро до"_шао. У њему ће наћи много новина, које треба да знаду, а. нарочито што је со један главни део хране и људске и животињске. Опис је написат лаким стилом, те је и за децу разумљив.

У рубрику корисне забаве долази: ,изрезивање разних слика и облика од хартије, цртање, привљење разних ствари од махраме и хартије и т. д. — Кад се зна да наши ученици, нарочито основних школа, после школских часова, троше време узалуд, па често и на штету и моралну и материјалну, онда им је свако корисно занимање добро дошло. И сва ова корисна занимања, долазе у неку врсту ручнога рада, разуме се, без неког укалупљеног система. Како нам се чини, ова корисна занимања децу ће врло интересовати, а тим интересом и радом, неће употребљавати улудо "слободно време, кога и иначе, код већине наших ученика, и сувише има. С тога су и ова занимања за препоруку. -

Књига ова има преко 50 већих и мањих слика. Слике су уз поједине песме или приче; те тиме у неколико оживљавају исте. Слике су добро израђене. Штампа је лепа, а што је најглавније за књигу која се даје деци, штампарских грешака тако је мало, да се може рећи да их и нема. ђ У На крају овог кратког реферата да кажемо ово: Ова је књига велики добитак за дечју књижевност. Она се може уврстити у ред најбољих књига ове врсте. Она је обогатила нашу сиромашну књижевност. С тога смо благодарни писцима исте, и најтоплије је препоручујемо свакоме. Нарочито је препоручујемо пажњи учитеља, који треба да је што више међу децу растуре. М.

Б. БИБЛИОГРАФИЈА. у

Дело лист: за науку, књижевност и друштвени живот. Уредник Др. М. Миловановић, Београд 1896 г. Цена 16 дин. за годину.

Летопис Матице Српске уређује Милан Савић. Књига 189, 1897 г, свеска прва. Нови Сад, Штампарија. Српско ИТ браће М. Поповића. Цена 70. новчића.

Српска краљ. академија, Пана е зборник књ. П стара сриска. јела и имћа, написао Сима Тројановић про.

Просветни Гласник службени лист министарства просвете»у краљевини Србији. Година ХУП св. 12. НЕ 1896 г. Цена за Србију 12 дин. а за друге земље 15 динара.