Učitelj

НЕКОЛИКО НАПОМЕНА О ПРЕДАВАЊУ ЗЕМЉОПИСА 635

пи изучавање овога предмета. Разуме се да овим ученик неће изнети никаква стварна знања, и да се оваквим учењем неће ни мало користити. Сва је корист — ако се сме тако назвати — у томе, што ће ученик знати на памет имена многих земаља, многих река и брда, имена многих градова и т.д. а то толико исто вреди, колико нилита.

Сваки предмет у основним, па и у другим школама, изучава са зато, да би стеченим знањем могли у животу користити и себи и другима. Сриском језику на првом месту задатак је, да створи писмене људе, који ће писменошћу бити од користи и себи и друштву у коме су; рамуну је задатак да оспособи за рад у овом правцу; гимнастици је задатак да ојача тело, те да би ово одолело напорима у животу, ит.д. сваки предмет има свој крајњи циљ. Према томе и предавање земљописа има известан задатак. Њему је, укратко, циљ: да упозна са обликом, положајем и величином неке земље, да упозна са појединим градовима и другим местима од какве важности, да упозна са главнијим рекама и њиховим правцем; са висинским обликом, са саобраћајним срествима (путови водени, железнички и др. и т. д. Све ово да упозна тако, како ће тим упознавањем, тим стеченим знањем, моћи доцније костити и себи и другима.

На питање: да ли се наставом земљописа, каква је код већине наших наставника, постиже каква корист одговор би био: не! А да бих ово одрицање и потврдио, да изнесем у кратко како се код нас у већини школа, предаје овај предмет.

Остављајући на, страну Т разред, где би требало да је готово сваки рад везан са очигледношћу, прелазом у П равред. Одмах могу рећи да се ни у једном разреду не предаје земљопис са мање успеха но у П разреду. И ни један предмет не задаје наставницима толико муке у овом ра-