Učitelj

648 УТИЦАЈ УЧИТЕЉИЦЕ НА ПОРОДИЦУ

УТИЦАЈ УЧИТЕЉИЦЕ НА ПОРОДИЦУ

а

Учитељица при предавању вазда мора имати на уму, како ће наставу применити на стварни живот. Тога ради она морау својим ученицама гледати не само ђаке, него и будуће домаћице, будуће матере. Њој је дужност да ништа не пропусти, како би у њих што јаче загревала преданост према кући, преданост, која се тако рано буди у младих девојака.

Пошто школа преко деце веома, благотворно утиче нарочито на простије породице, наставници, а особито наставнице морају поклањати врло велику пажњу васпитању. Знамо колико је у кући моћан утицај младе девојке или жене. Колико је сеоских општина савршено преобразила учитељица предана своме послу, која је, обра» | зујући срце и душу у својих ученица, умела им удахнути и добре навике.

Особине, које млада девојка тече у школи, користе непосредно и самој породици. Оне ће још више користити, кад млада девојка, поставши женом, буде управљала сама својом кућом, и сама васпитавала своју децу.

Учитељице, дакле, морају увек имати пред очима не само децу, него и породицу и само друштво. Оне не смеју никад заборављати доцнију знатну улогу својих ученица, знајући колико напредак и срећа у породицама зависи од домаћичиних особина. Млада девојка. мора у школи. подзидати темељ својој врлини и свом васпитању, по којима би доцније постала жена, достојна тога имена.

А сад да прегледамо како ће учитељице припомагати да се породице привикавају реду, чистоти и углађености, овим основним особинама, темељу домаћег васпитања :

!. Треба још из раније младе девојчице навикавати на ред. За "жену нема претежније особине од ове. „Жене граде и разграђују кућу“. Ова изрека односи се колико на уредну жену, толико и на жену. која не зна за ред ни за штедњу. Ред без штедње није никакав ред.

"Света је, дакле, дужност учитељичина да се постара, како би њене ученице заволеле ред: ред у стварима,-ред у раду, ред у на-= чину живљења. Ученице се привикавају на ред нарочито. примерима: сама учитељица мора бити за децу оличени ред, те јој се с тога,