Učitelj

УТИЦАЈ УЧИТЕЉИЦЕ НА ПОРОДИЦУ 649

нигда не треба бојати да би кад год у овој особини могла претерати меру. |

Тако исто и школа мора увек бити живи пример: све у њој треба вршити тачно у одређени час; с тога на време ваља обра„ћати врло велику пажњу. Учитељица ће се старати да све у разреду буде са највећом брижљивошћу уређено. У њему нека има „места за сваку ствар, и нека је свака ствар на свом месту“. Ученице ће редом уређивати школске ствари као: библиотеку, школске збирке и сва учила. Треба тражити да влада подједнако ред и на столу и у дечјим торбицама и у хаљинарници.

Навикнута тако на ред још од ране младости, по примеру и вежбању у школи, мала девојчица неће моћи у очевој-кући гледати да се ствари растрве, а да је не вређа тај неред. Неосетно, помажући матери својој, она ће унети у кућу ову драгоцену особину; а доцније ће као девојка, на велику корист свога дома, унети у њ ред, на који се у школи навикла. -

%. Чистота, као последица реда, потребна је тако исто младим девојкама, Као каквом мађијском силом чистота преображава и улепшава све, чега се дотакне; она не само што краси и најсиромашније газдинство, већ утиче и на здравље и благостање. Школи је у дужности да ученице стеку и ову тако драгоцену особину, која ће им бити од врло велике користи и доприносити знатно њиховој срећи и напретку у газдинству. Учитељица ће их, дакле. још из раније навикавати на чистоту на њима самим: на њиховом оделу, на њиховим школским потребицама и на свакој стварчици, која им служи на. какву употребу. У овом обзиру она не сме пропустити ни најмању ситницу. Сваког јутра ће прегледати чистоту, па и казнити ученице које би дошле неумивене или у неочишћеним и испараклисаним хаљинама. Разуме се, да ће при том пазити да не увреди осетљивост у матера. Да дете заволи чистоту, на свему што га окружује мора се огледати непрекорна чистоћа. На неколико минута пре уласка ваља и по други пут у учионици убрисати прашину, како је ученице не би брисале својим хаљинама. Одржавање чистоте повераваће сваког дана старијим ученицама вежбања ради. Свакако неће бити потребно нарочито напомињати, да учитељица мора у свему примером предњачити.

Радећи с пуно такта и постојанства учитељица може задобити у овом погледу дивне резултате. Кад се чистота толико утврди да пређе у навику, одржаваће се сама собом.

„Кад уђете у село, у коме влада ред и чистота, будите уверени, да је то последица благотворног утицаја од какве скромне