Učitelj

678 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

п. | Председник напомену, како би добро било, да приликом одласка Њ. Величанства у Софију отиде и известан број учитеља и напомену, да је добио [0 бесплатних карата. Решено: да из Београда отиде !0 учитеља-ца као изасланици Учитељског Удружења и да се помогну са по 20 динара.

Ш

Пошто ће се у одбору ошштине београдске поново решавати о земљишту код «Пролећа» које је уступљено Удружењу за подизање Учитељ-

ског Дома — Решено је: да се упути писмо општини београдској и стави одбору до звања, да Учитељско Удружење прима цело земљиште да подигне угледну зграду и обвезује се, да исто огради.

(Седница 23 Феб. 1897.).

Били су: Ђ. Ивковић,'Ил. Радосављевић, Н. М. Чолаковић, От. У. Ђорђевић, Ст. Ј. Николић и Ср. Стевановић.

К

Прочитана молба г. Јосифа Анђелића бив. учитеља, којом тражи помоћ од Учит. Удружења. — Пошто за последње две године није био члан Учит. Удружења решено је: да му се по правилима неможе издати помоћ.

П.

На молбу учитељских приправника из Карловца, којом моле, да им се «учитељ» шаље по спуштеној цени решено је: да им се лист шаље у пола цене.

НЕ

По писму г. П. Љотића овд. професора, којим пита Гл. Одбор важи ли расписани конкурс за Психологију, који је изашао пре две године решено је: да конкурс после рока не важи, али би Гл. Одбор и сада радо примио добру Пеахологију и штампао о трошку Удружења, јер се у ваљаној Психологији оскудева.

ТУ.

По молби г. Д. Јовановића учит. који је стављен у пензију, а рок му је повишици Маја ове године решено је: да се умоли г. Министар, да г. Јовановића врати у дејство, док не добије повишицу.

М.

По писму г. Ж. А. Поповића. учит. из Краљева, којим пита Га. Одбор, хоће ли издати помоћ удови пок пок. Л. Кнежевића решено је: да се пређе на днев. ред, пошто је иста молба била пред скупштином и одбачена.

ЗУБ Прочитана су сва акта о избору тројице чланова Гл. Одбора и нашло се, да апсолутну већину гласова има кандидат г. Н. Соколовић, а остали