Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 677

вача, која ће обично у школском орману стајати закључана. За сваку телесну казну има дотична рубрика, у коју ће се тачно описати узрок казни. Ударци по глави, као и ударци врстаром, вучење за уши, косу и др. строго су забрањени.

9. Много се расправља питање, да ди треба да постоје и даље стари. клабични, језици у средњим школама, нарочито у гимназијама. Нови норвешки школски закон искључио је класичке језике из гимназија. Разлози да не буду више у гимназијама јесу у овоме: гимназија је завод, као и основна школа, за опште образовање, а класички језици томе не доприносе онолико, колико се на њих времена угроши, и они припадају само универзитетима, стручној настави. Класички језици само доносе штету духовним силама детињим: у њима је се постизао само почетак — незнатан успех, а испустило је се много нужније за живот у садашњости. Дакле, ослонци старим језицима у средњим школама тако су слаби, да се за једну ноћ срушити могу. Велики културни народи морају пре или после у овоме поћи

за малим норвешким народом ! КЕ. Ј.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

>

а) Добротвори и утенељачи.

да чланове НЕ с улогом од 50 динара уписали су се: 385) Милан Јанковић трговац из В. Поповића, и 386) Недељко ПА ипоннЕ и из Самајила. Хвала им!

Рад Главног Одбора

(Седница. 12 Фебруара 1897. г0д.).

Били су: Ђ. Ивковић, Ил. Миљковић, Н. М. Чолаковић, Ил. Радосављевић, Ст. У. Ђорђевић, Ст. Ј. Николић и Срећко Стевановић. Присуствовали су: Д. Ј. Путниковић, К. Андријашевић, Гвозден Јовановић, М. Јовић и От. Зарић.

ЈЕ к

На питање о пројекту за измену правила Учитељског Удружења после годужег говора решено јв: да на већ израђеној основици правила спреме нов пројекат Гл. Одбор с београдским збором, и по један већ израђени пројекат пошље свима зборовима на претрес и израду. о