Učitelj

О ПРИВИКИВАЊУ ДЕЦЕ К ПОСЛУШНОСТИ 19

ћу ја, свакојако ићи код Кате.“ После ручка мати седи крај прозора и чита. Наста пришла доње и стоји позади; за тим, полако дарнувши је, пружа к њој своје румене уснице, знак да хоће да је пољуби. Мајка оставља књигу на прозор, а Наста одмах седе њој у крило, и загрливши је својим ручицама, нежно је љуби; за тим, метнувши своју главу мајци на груди, гледа је у очи ћутећи, жалосно и умиљато; мајка, види како се из плавих очију њене Настице скотрљаше две крупне сузице, и она већ нија могла даље издржати. Силно пољубивши свога, анђелка, она рече »Ну, Бог с тобом, ево ја ти одмах опраштам., Иди замоли дадиљу, да те преобуче и поведе код Кате.“

Кад је мати објавила Насти да неће ићи код Кате, девојчица се није противила; она је знала да то није могуће. Она је знала да има још друго средство којим ће склонити мајку на промену казне а то су нежни пољубац и сузе ').

Други пример. Господин В. најстрожије је забранио својим синовима, бацати се камењем, за време игре у башти: | „ко не послуша тај ће довече остати. без чаја“. И ево после вечере, г. В. седи у својој канцеларији, чита новине и срчући црну каву, са слашћу пуши хаванску цигару. У. једанпут долави му Сава и са сузама у очима, жали се, да га је Аца много ударио у главу бацајући се каменом.

„Ах, он безобразник — узвикну отац — зовни га овамо“. Сава отрча, но после неколико минута, враћа се са извештајем: да Аца неће да дође оцу. »—“ Неће; — пита

вапренашћен отац. „Ну, ево овог чава ја идем тамо и овршавам с њим“. Сава, постојавши мало, види да оца неће

1 Чим се дете заплакало значи да је осетило своју погрешку и да се каје. За то му је ми требало опростити. Ну и у томе опраштању треба бити пажљив и умерен, јер оно се може после научити па хотимично грешити, знајући да ће се плачем откупити. У том случају, казна треба да остане па ма и плакало. Откуп плачем, дакле, може се допустити само неколико пута. Напослетку му казати да се више не нада у плач.

Преводилац.

ож