Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 89

Зкоја. [556 ха испејабуо 1 рмјајејје, бкоја ла. Џгедије бЦерап Футоја. Џ Камоуеп. Вг. 9. год: УШ.

Овај лист, као што се и у натпису види, излази ЕВЕ 8 година у Карловцу. За време свога излажења стекао је себи гласа и угледну висину својим ваљаним уређивањем. Годишња му је цена 2 Форинта а излази сваког месеца. Овда онда доноси и Фотографије знатнијих школских раденика от прилике као наш „Учитељски Весник“. У свом 9 броју који смо добили за овај месец доносп такву једну слику с биографијом Јосипа Штипетића, школског надзорника, „кога хрватско учитељство убраја међу своје највеће пријатеље и доброчинитеље.“ У том броју је још свршетак „Слике добре школе“ од Драгутина Члобучара, настав. расправе „Ручни рад у узгоју дјечака» од Ст. Јанковића, Рад ХП главне скупштине, „Савеза хрват. учитељ. друштава“, једну сличицу из учитељског живота : „после 10 година“ од Алексе Шантића. У рубрици Књижевност попраћен је „Најлепши урес души и срцу добре хрвачади“ од Ивана Томашића. У БВеснику су постављења, одликовања, разне школске и др. белешке.

Са своје ваљане садржине и лепог уређивања нека је на препоруку овај лист свима који се пнтересују школом и њеним напретком.

Роробик. СјазПо хаувле Чоугопаијећ иснејашћ Агибфеуу. Јадаћој 10 чтеда : М. Ј. Мега), падисцеј. О Мамђоги. Излази 10 и 25 св; месеца. Бр. 17. Година ХУШ.

У овом броју орган словеначког учитељ. друштва доноси на првом месту говор Драгутина Чесника надучитеља о Ебенхововом школском предлогу, који је овај држао у Цељу о августа ове године на глав. скупштини словенског учитељ. друштва. Говор је врло интересантан и пун лепих рефлексија, којима се предочава велика опасност школству у опште а посебице учитељеском сталежу —- ако би се примио предложени школски пројект. На другом месту је извештај о школском музеју „словеначког и истрохрватског учитељства у Љубљани, који је такође на скупштини „ Савеза“ прочитао Јаков Димник учитељ у Љубљани. На трећем је месту предавање из природник наука о гусеницама. За тим долазе белешке, друштвени весник, листак, дописи, особене вести и кретање учитељства. Ророџик стаје годишње 3 форинти. 8

Учителеки другарђ. Органђ на бљагарскин учителски сљжа. Уредник Кр. Георгијев. Бр. 23. 24. Софија.

„Учитељски Другар» излази сваке суботе у Софији и служи као орган Бугарског Учитељског Удружења, које они зову ублгарски учителски сајуз“. На овом листу махом раде учитељи, чланови удружења и с тога се овај лист може сматрати као огледало њихове спреме, воље, рада и пожртвовања за дружински и народни напредак.

Много убија углед листу у последње време полемичан карактер који се развио између чланова савеза.

Од вредности су чланци „Една от нан—-труднитћ грижи при вљепитанисто» превод Ст. Вукова и «Софистћ и Сократ.»

Интересантан је чланак «разврацавание на учителитђе“ где се вели на једном месту „Ни за кога није тајна да има велики број Учитеља, који не презају ни од каквих срестава, па и најнижих, само да придобију места, или да напакости својим друговима, који су од њих умно и морално много виши. Нема међу учитељима оне солидарности, која је тако потребна.