Učitelj

90 ; ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

Ко познаје наше учитеље, пре ослобођења, како су стајали и с мањом спремом и свачим и сравни са данашњим, који су и школе изучизи и добпли педагошког образовања па опет не могу да постигну оне резултате који су они први постизали,...< :

Учитељски другар стаје за иностранство годишње 6 динара.

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

он ———

КРЕТАЊЕ ДРУШТАВА А). НАША УДРУВЗЕЊА

Профессреко Друштво имало је своју скупштину 9. [0 и 11! авг. ове године. На овој скупштини читао је г. др. Миливоје Јовановић про. своју расправу «0 народном просвећивању» ; г. Сава Максић читао је своју расправа «0 правилима за писање уџбеника» а г-ца Мара Глигоријевићева читала је «0 лепом писању». Сем тога претресан је и пројект закона о Вишим Девојачним '"Школама,», који је израдила Управа Проф. Друштва и усвојен с неким изменама. Тај ће се пројект са осталим резолуцијама, поднети министарству просвете. Претревана су и «правила о владању ученика» али то је одложено због краткоће времена за другу скупштину.

Председник је скупштине био г. Ђока, Анђелковић директор 1! Беогр. гимназије. На свушнтини је било 160 чланова.

Свештеничко Удружење држало је свој скуп 20 августа. На том скупу расправљато је питање о преуређењу свештеничког стања. Ово је питање од врло. значајне и велике важности, не само по свештенство већ и по саму веру, цркву и углед свештенства. Резолуције, које су донесене на том скупу, поднесене су већ надлежнима. На том скупу поред осталих ствари расправљао је г. Коста Костић свештеник из Ваљева своју расправу: «38 што наш народ не посећава цркву», у којој је неразложно и неоправдано осудио учитеље-це дан. основ. школа као кривце што нам народ не посећује цркву. Задржавајући право да св доцније зауставимо на тој расправи, кад иста угледа света у «Веснику Срп. Цркве» ми ћемо само упутити поштованог расправљача нека се обрне мало око себе по свом друштву па нек цотражи нема ли узрока у сузбијању вере и морала и одбијања народног од цркве у: оној тучи свештеника по олтарима, у сипању отрова у путире црквене, у паљењу паса гасом итд. па онда нек баца кривицу на другога.

Учитељско Удружење држало је 2. 3 и 4 августа своју ХТУ свуп-

_ штину у Крушевцу. На овој скупштини измењена су досадашња правила, удружења, прочитана је расправа од г. С. Аврамовића о земљорадничким задругама и држао је предавања о свиларству-г. Влад. Ђорђевић наставник Ратарске школе, изабрат је Главни п Надзорни одбор и посвршавани остали послови, за које је по дружинским штатутима потребна била скупштина.