Učitelj

ЈА ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

ване у Тероси. Дакле, дошли смо да вас молимо прво за новац а друго за учитеље». Намесник питаше га: колико би хтео новаца.

=— 20 јена. Беше одговор.

Намесник се насмеја на тако скромна потраживања, а овај кад то виде заиска још 10 јена.

Врло радосан даде му намесник одмах тражену суму и обећа му још више новаца и учитеље али не заборави додати да он то не даје већ његов господар цар Јапански и да ће он и даље давати све што буде нужно за школу. Поред тога обдари иоглавицу с књигама и осталим п овај се врати натраг весео у Теросу. ·

Тамо купи поглавица одмах једну колебу и 1. Септембра прошле године беше већ школа отворена, у присуству намесника Сагаре, с. 18 младића и двојицом. учитеља.

У Јапану се веома радују овом покрету код Чинвана и жељом за култивисањем. Професор вој. академије у Токији Харукасу Фузама, који се сад бави у Германији, пре свог пута по Немачкој, пропутовао је по нарочитом палогу освоје владе прошлог лета по области Чинвану и учинио многа научна и интересантна проматрења.

Пренос костију Вукових. Кости нашег неумрлог великана. пок. Вука Карапића пренене су из Беча 30 Септембра ове године. с највећом свечаношћу. Пред железничком станицом говорио је председникАкадемије Наука Р. МАЂ; Милићевић и «Београдско Певачко Друштво» отпевало је за ту прилику спремљену песму г. Андре Гавриловића по композицији Стеве Мохрањца; у саборној цркви говорио је митрополит Михаило; на гробу министар просвете г. Андра Николић; при спуштању костију у гроб певале су плевачке дружине «Станковић» и «Обилић“ нарочито спевану Змајеву песму за ову прилику, по композицији Јос. Маринковића. Тај дан после подне свечана седнича Академ. Савета Вел. Школе на којој је читао беседу проф. Љуба Стојановић.

Споменик Вуку Караџићу. Срп. певачко друштво «Караџић» у Лозници осветило је 30. пр. мес. своју заставу уз суделовање овд. пев. друштва «Слоге». Том приликом држат је у Лозничкој цркви парастос, па су после оба ова друштва корпоративно отишли у село Тршић где се родио пок. Вук, где су изабрали место за подизање споменика неумрлом Вуку.

Најлешшти спомен. Учитељско Удружење и Професорско Друштво на заједничком састанку својих управа 99 септембра ове године решили су да трудом својих чланова подигну основну школу у Тршићу у спомен преноса Вукових костију у Београд. Доиста то је најлепша идеја и најлепши спомен, који су могли преставници наше просвете неумрлом Вуку подићи а који најбоље и одговара њиховом позиву и значају Вука за срп. народ и његову просвету. Одлуку ову донећемо у идућој свесци.

т Јанко Креник. Нашу браћу Словенце задесио је тежак удар смрћу. Јанка Крсника, једнога од најзнатнијих књижевника њихових. Покојник је умро овога лета у Љубљани на путу за Крањску где је пошао да потражи лека својој болној души у своме родноме месту. Најглавнији белетристични радови који су му створили места пи у светској књижевности су: «Лутерови