Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 95

људи“, «Агитатор", Тестаменат», «Очев грех» итд. Неке од његових причица превођене су и код нас као «Рошлин и Врјанко», «Стара слика», »„ Ааписки цвет“, (Агигатор» итд. Вечан му спомен!

Спомен-плоче, 23 пр. мес. открило је «словеначко учитељ. друштво» спомен плочу на кући заслужног песника словеначког оснивача овог друштва и вође словеначког учитељства Андрије Прапотника у Подбрезју, а 97-ог открило је то друштво другом заслужном човеку Ивану Томишићу, уреднику омладинског листа «Вртића", у Виници на Купи. Сба ова догађаја пропраћена су великом свечаношћу на којој је присуствовао велики број учигељства из свију крајева и др. интелигенције.

Наредба. Г. Министар просвете издао је наредбу свима управитељима основ. школа да на дан сахране Вукових костију не држе предавања.

Нов школски лист. Од !. октобра ове год. почеће излазити нов школски лист, намењен средње-школској омладини а под уредништвом Г. Момчила Иванића проф. Лист ће се звати «Подмладак“ и доносиће чланке нпоучне и забавке, излазиће 3 пута месечно и стајаће 8 дин. годишње.

БЕЛЕШЧИЦЕ

Интересантно. Прошле године претресато је у зустриском зем. Школском Савету питање: да ли се може врати аг. ХиФман, који је од 1892 до 1896 г. био као посланик у рајсхрату — на своје место као учитељ на земаљској вишој реалној школи у Грацу или не, пошто је, према правилнику министра просвете од 7. Фебр. 1887 год. тачно одређено, да испитна сведопба учитељска, губи сваку важност кад учитељ 3 године проведе ван службе, наравно не у школи.

Ово би било згодно да се примени и на наше прилике. Многи наши учитељи прелазе у друге. струке па се опет враћају у учитељство — тражећи преко леба погаче. Донекле је ова жудња за променом оправдана, кад се узму у обзир учитељев потчињен положај, бедно материјално стање и несрећне прилике у којима се налази и он и школа као и његова зависност од околине, али треба вазда имати на уму народну изреку «ла се на муци познају јунаци» и да ће нашем учигељству кад тад синути бољи дани.

Горски вијенац на чешком језику. Јан Худек чешки ењижовник и добар познавалац српскога језика и књижевности, који је Србе особито задужио још пре марљивим преводима приповедака, Лазе Лазаревића, песама Бранкових и Змајевих итд. превео је и овога лега издао класично дело српске књижевности: «Горски вијенац» од владике П. п. Његоша.

Женски универзитет у Јапану. Чувени научењак Јапански Нисо Нарус ради поодавна на том да се подигне у Токију у Јапану женски универзитет. На ту цељ скупљено је до сад већ доста прилога.

Литерарна конвенција. У руске листове продро је глас да је руска влада наумна закључити тако звану «лигерарну конвенцију" т. ј. уговор о књижевној свејини, и махом сви листови устали су прогив таког уговора, наводећи као разлог да је Русија толико слаба на просветном цољу да би за њу било врло штетно плаћати стуанцима просвегну порезу. Али ако се не може одрећи за љубав савезне Француске владо такав уговор, руски листови изјављују наду. да ће влада дати могућности пе само свима кљижев-