Učitelj

96 УЧИТЕЉСКА УДРУЖЕЊА

ним установама и корпорацијама него и целој штампи да участвује у претресу овог уговора. пошто он дотиче једно од врло важних питања поРусију. г

Швајцарски учитељи. Позната је ствар да су Швајцарски учитељи најмање плађени али да су мање награђени и од самих поштанских писмоноша о томе пас уверава кантон, Арцау моји плаћа писмонвоше 11400—1990 дин. а својим учитељима, између којих један Бврилује 40 год. своје СИНе, тек 1500 д. год. Чудновато !

У Немачкој намеравају да уведу у школе поуке о домаћем газдинству. У Нирнбергу већ у свима вишим основ. школама девојчице уче кувати.

Језик мајмуна не може се сад из књига научити али је ипак људима испало за руком да докуче понешто и из тог језика помоћу једне справе, која се зове Фонограф. Та справа у стању је да ухвати и понови свачији говор, па чак и музику. Овом справом хватали су учена људи поједине узвике мајмуна па су је преносили у друге манажерије којима су били исте врсте мајмуна и кад је отворена справа пустила гласове на мах ву сви мајмуни подигли главе и гледали зачуђено. Дало се познати да они оно што је изговорено и разумеју. Чак шта више њих неколико и одговараху на те узвике. «

Дпстервегов хербариум. Као драгоцена, успомена. на овога знаменитог педагога, чува се још и данас у краљ. семинарији у Мерсеу његов хербариум којега је он као директор семинара годинама збирао и склањао. Свака ве биљка с највећом пажњом препарирана. Познато је да је Дистервег био едан од ПНЕ познавалаца Флоре на Доњој Рајни.

„Ш. 0,“

УЧИТЕЉОКО УДРУЖЕЊЕ,

ХГТУ Учитељска скупштина изабрала је ова лица за Главни п Надзорни одбор: ,

|.) За Главни одбор а) из Београда: Уроша Благојевића, Лазу Обрадовића, Анту Голубовића, Илију Миљковића, Илију Радосављевића, Мијаила | Станојевића, Стиноја Николића, Николу Соколовића, Срећка, Стефановића, и' Јов. 6. Јовановића. 6) Из унутрашњости Љубисава Јомановића, Милоја Спасића, Васу Франичевића, Стеву Живојиновића и Вељу Павловића.

2.) За Надзорни одбор: Петра М. Никетића, Љубу Тодоровића п Петра В. Ђурића.

Чланов Главног Главног Одбора Илија Радосављевић Никола, и. Срећко Стефановић, на првом претходном састанку одмах после извршеног конституисања изјавпли су да им је немогуће отправљање друштвених послова у овој години и замолили су да им Гл. Одбор уважи "оставке.

Главни одбор примио је њихове оставке к знању и замолио је да се приме отправљања дружинских послова док се не изберу нови чланови.