Učitelj

610 РАСПРАВЕ и ЧЛАНЦИ

и стотине (2300, 3500). Овде се, разуме се, строго пази на поступност. Прво се ради да збир и производ јединица, десетица и стотина, не прелази у десетицу стотину и хиљаду; а после се задају такви задаци где то прелази. У одузвимању се пази прво до умалитељеве јединице, десетице и стотине буду мање, (да се могу одузети), а после да буду веће. У дељењу се пази прво да се дељеник потпуно дели без остатка, после са остатком, и најпосле с другом мањом циФром.

По овом другом начину удешене су рачунице које се употребљавају у нашој осн. школи, како она која служи као ђачки уџбеник (писмени део) тако и она која је ручна књига за наставника (усмени део) само у Граз. одступа се Од овог начина и приближује више оном првом начину. (О употреби ових двеју рачуница, које су у самој ствари једна целина, и о њиховом односу, треба прочитати, и иначе врло поучан предговор, у првом усменом делу (за рад у Ги П раз.

Сад да видимо који је од ова два начина бољи. Признавајући да су оба ова начина рачунања добра, тешко је пресудити који је од њих бољи. О њима се може судити са два гледишта: са гледишта њиховог утицаја на развијање мишљења и саморадње код деце, и са гледишта њихове практичности за школу. Са оног првог гледишта, чини ми се, да је бољи онај први начин, јер се у њему боље види генеза бројева, као у скали. С овог другог гледишта, чини ми се да је да је бољи овај други начин, јер је бржи и лакши.

Према. овоме, онај први начин корисније би се употребљавао у кући, кад родитељи сами своју децу уче, те имају Доста времена за рад. А овај други начин кориснији је употребљавати у школи. где се због великог броја ђака, има мало времена за рад, јер је он лакши и бржи.

За овај други начин може се пристати још и с тога гледишта, што се и код њега може добро показати генеза, и градација бројева бројећи куглице на рачунаљци; или кад се бројеви обележе положеним цртама на табли, на . Форму метра, само да се десетице јасније обележе.

Кад се ово показује на рачунаљци треба се више задржати код сваке шипке, као код десетице, и треба почети бројање оздо, од последње доње шипке, па на више, јер тако и бројеви расту; на више а не на ниже, Ми у школи