Učitelj

124 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

У испитивању не иде се дакле, а ртјогј, што ће рећи закључивањем, претпоставком, спекулисањем, полазећи од најопштијих појава духа па распитивати о бесмртности душе, слободи воље и т. п., већ а розфгетог, тј. полази се од искуства и живота анализом психичких процеса, дакле од најнижих појава, управо са границе физичког света; отуда многи називају Психологију и Психофизиком.

Овај огромни посао диференциран је, те имамо не само испитивања чисто природних закона и облика у појава свести код нормална човека, као непосредни задатак ове науке, него и упоредно испитивање психичког процеса код абнормне свести, код животиња, примитивних народа, у историји, литератури, код преступника у антрополошком погледу и код деце. Све ове оцецијалне Психологије чине отшту емпирију психолошком истраживању, на основу чега долазимо до општих закона у овој науци.

За овај мах узели смо да изнесемо на овом месту неколико ствари из психологије деце, јер се надамо да ће то бити од интереса за људе, које је судбина одредила да цео век проводе са њима.

Ова Психологија налази се за данас још у почетку своме, али број дела која говоре о томе, није незнатан. Ми ћемо овде поменути и преноручити од немачких, А. Кизгташ! : Џпбегвисћипееп цђев даз Чеејелјеђеп дез пецееђогепеп Мепвећећ и нарочито новијег доба, познато дело, УУ. Ртеџет: Гле Бееје Чез Ктдез. Од енглеских, С · Ратулт: Влосгтарћје епев Кешеп Капаез, такође на немачком језику | у Ленасћг : Козтов, |. Ва. а најновијег времена од американског психолога Ј. М. Вајфит-а: Мепба! Пеуејортен! та Фе СКИ апа пп ће Васе. Од француских, такође новијег времена, познат је Ветпата Ретег са свога дела: Па Рвусћојогле де 1 Епгап! које има три дела: Без фроја"репегв Аппбез де ГЕпјапе, 2. ГЕпјап! де (гојв а зерап, 3. ТУ АЕ еб Ја Робаје већех Тапјаге. Од овога. писца узето је ово што. ћемо ниже изложити са где којим допунама и од других, нарочито из списа од Рг. Генцмбра.

У чисто психичком смислу није могуће говорити 0 аушевним појавама одмах код детета, јер се садржина све-