Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 807

накалемио дивљака: примило се:

15. Ђока (ваљда Ивковић)

16. Милорад Петровић 2 2 17. Стев. У. Ђорђевић 9 3 18. Риста Ј. Пејатовић 4 4 19. Лазар Јанковић 3 3 90. Светозар Стојковић 8 3 91. Филип. Радуловић 3 3

Из овога прегледа види се, да је резултат, у опште, изврстан.

Изјављујем, да у овај списак нису ушли сви учесници на курсу, као им то, да и цифре и имена у овом прегледу могу бити нетачни. То је с тога, што сваки учитељ није обележио сваки свој калем дашчицом, која му је дата ради тога, а и с тога, што су на истом месту после учитеља калемили и богослови, па су много пута скидали дашчице са учитељских калема и привезивали их на своје. У овај преглед ушла су имена само оних

калемара, чије су дашчице добро очуване, и на њима су имена јасно уписана.

Обр. Ј. Л.

Други калемарски курс за учитеље, На други дан Духова приређује се други калемарски куре за учитеље — као допуна првог —— ради калемљење лозе на зелено. и ради летњег калемљења воћа и украсног шибља. Овај ће курс бити у Краљеву, Букову, Смедереву, Нишу, Александровцу и Топчидеру.

Г. министар просвете је препоручио учитељима, да по могуству, суделују на овим курсевима.

Удружење за увођење ручног рада у мушкој основ, школи упутило је овај проглас учитељима основних школа у Краљевини Србији. — Према, одобрењу г. Министра просвете и црквених послова од 2! априла о. год. ПБр. 7066 приредиће Удружење за увођење ручног рада у мушкој основ. овога лета Ш учитељески курс из ручног рада у мушкој осн. школи. На основи чл. 14 својих Правила позива удружење овим г. г. учитеље основ. школа на стечај за тај куре.

Трећи учитељски куре држаће се у Београду, од % јула до 28 августа ове године.! |

На овом курсу изучаваће се; а) слојдовска картонажа (15 дана), 6) слојдово столарство (26 дана) и в) плетарство или корпарство (15 дана).

На курс се примају учитељи основних школа који су редовни чланови удружења за увођење ручног рада у мушкој основној школи; они, пак, који то нису, само ако се уз пријаву за курс упишу за редовне чланове и ако положе члански улог за ову годину од 4 динара (чл. 9. Прав.

Сваки пријавник дужан је да уз пријаву пошље 30 динара за служење алатом, за материјал и друге ситније послове, и још 4 динара на име чланског улога за ову годину ако исти није платио. Израђене предмете задржава курсиста као својину и чува их за модел у својој ђачкој радионици. 1 Сваки примљени курсиста добиће одсуство одг. министра просвете ако поднесе уверење од Удружења да је примљен. )