Učitelj

808 ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

На овај курс примиће се највише 90 учитеља. Ко буде примљен известиће се писмом, непримљенима ће се вратити улог натраг Но ал. 150 Правила овог удружења првенство на примање имају они који су се пре пријавили.

Сваки курсиста биће дужан да изучи све три врсте радова, а после свршеног курса биће сваки дужан полагати испите теориски п практички из оног што буде на курсу учио и у оном обиму колико је предаван. Испити се полажу пред наставницима и министарским изасланицима, о чему ће сваки добити сведоџбу.

Удружење ће се постарати, да и ове као и прошле године удеси бесплатан општи стан за курсисте. У тој цељи треба сваки пријавник да у својој пријави назначи: желили становати у општем стану или не.

Пријава ће се узимати у поступак само ако је у исто време послат и новчани улог, који је најбоље слати упутницом. — На пријави не треба лепити таксену марку.

Ко од примљених курсиста жели становати у ошштем стану треба, да понесе 2 креветска чаршава, један мали вунени јастук са 2 навлаке зањ. и два убруса. Даље, сваки курсиста треба да понесе и ове сгвари, које су му потребне за радионицу: циркле, џепни метар, 9 правоугла троугла, ! папуче и столарску кецељу од плавога платна.

У изгледу је, да ће примљени на курс добити подвоз на железници бесплатан или у пола цене, а удружење ће учинити корак за сличне олакшице и на воденом путу. 5

Рок пријаве је до 15 јуна о. г. закључно.

Све пријаве треба упућивати друштвеном управнику учитељеских курсева г. Јови С. Јовановићу, учитељу и уреднику «Ручног Рада» Београд, Светогорска улица бр. 20. ђ

Пријавници треба да нозначе у пријави тачно место, срез, пи округ у коме су са службом и најближу пошту.

„„Ластас. Наш до скоро једини дечји лист «Ласта» својим 12 бројем, кога смо скоро добшли, престао је излазити после четворогодишњег излежења. Жалити је што се није могао одржати и овај дечји лист — Ласта који је како се вели у врло лепој опроштајној изјави уредништва «четири пуне године летела и цвркутала по свима пољима и дубравама сериским! Она је носила храну, живот и здравље у све крајеве, у којима има српске деце, Српчади! Дужина њена пута велика је, она је летела од Цариграда до Париза. Где год је било српске крви и српске душе, ту је она завирила. Летећи тако, она се јако уморила. Нуштамо је да се мало одмори до бољих прилика и времена». А утешно је што се опет. у тој изјави уредништва која је овде цитирана вели: (Ако се. «Ласта» По кад год појави, нека знају стари нријатељи и доброгвори њених да ће св она појавити у најсвечанијем руху, у руху у какво се још ни један српски дечји лист оденуо није». Дај Боже да и то време буде ! | ;

Српеки белетристички листови, Међу нашим учитељима и учитељицама у Краљевини Србији има доста који се занимају и лепом књижевношћу. У последње време знатан број их сеи јавља и као радника на тој грани умне радљивости, што је свакојако врло похвална ствар. За све те наше колеге и колегинице најтоплије препоручујемо ова 4 наша одлично уређена белетристична листа «Бранково Коло», «Босанску Вилу», «Зору» и «Искру».