Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ - 809

«Бранково Коло» излази у Ор. Карловцима под уредништвом Паје Марко вића-Адамова, «Босанска. Вила» излази а Сарајеву под уредништвом Ник. Кашиковоћа, «Зора» излази у Мостару, Уређују је Алекса Шантић и Јов. А. Дучић а «Искра» излази у Београду под уредништвом Андре Гавриловића проф. Претплатна цена и остало може се видети у нашем приказу књига-и листова који је на последњој етрани. Сви ови листови како по својој интересантној, једрој, разноврсној и поучној садржини тако и по: спољашњем облику потпуно одговарају својој сврси и чине част српскоме народу и ми се можемо њима дичити. Наши учитељи као пионири народне културе, чинили би само своју дужност кад би се заузели те скупљањем претплате сваки у свом крају, колико који може, осигуравали опстанак поменутих листова, и промицали многу корисну поуку у своме народу, задовољавајући у исти мах и једну потребу своје душе.

Школеки музеј који је основало удружено учитељетво Краљевине Србије, поред других збирара, има и своју књижницу. У овој књижници биће заступљене све књиге које су биле и које су сад умбеници за ђаке оеповне школе, као и књиге и листови за младеж и за учигеље. У овако уређеној књижници сваки ће моћи видети кад је шта рађено на књижевном пољу за основне школе, зе ђаке, за маздеж у опште и за учитеље.

Да би ова кљижница била шго потпунија и обилатија, моле се писци и издавачи поменуте врсте књига пи листова, да своја дела изволе послати школском музеју. Сем доброте које ће они тим учинити овој просветној, установи, и у њиховом је интересу да њихова дела буду заступљена у. књттиници тиколског музеја, пошто ће иста бити увек на угледу посетиоцима којп се буду интересовали, да то кљиге разгледају и проуче.

Поште у Србији носе бесплатно писма и аманете, који су адресованпи:, Главном Одбору Учитељског Удружења, за школски музеј. — "Београд.

Школски музеј у Љубљани. У прославу Њ. Ц. Кр. А. Величанства · Франца Јосифа уредиће «Савез словеначких учитељ. друштава“ у Љубљани. школски музеј и отвориће га почетком месеца августа. У тај ће се музеј примати 1 Педагошко литерарни производи, као дела и расправе о педагогији и дидактици, уџбеници, омладипски списи, периодични стручни часопиви, списи о музици и певању. у

П Белетристични списи што су их написали словенски учитељи.

1 Учила за основ. грађанске п учитељ. школе.

ТУ Школеки намештај. >

У Школски материјал тј. прописи, цртанке, веџбанке итд.

Изложбене предмете проучиће нарочити суд који ће их препоручити. за набавку у осн. грађанским и средњим школама.

Предмети који остају власништву музеја нека се пошаљу најдаље до. 1 јула ове године г. Јакову Димнику учит. у Љубљану.

Да би се упознали наша браћа Словенци и с наставним средствима, уџбеницима и педагошким и омладинским списима ин наших учитеља добро: би било да и наши учитељи пошшљу овоме музеју своје горепоменуте пред“ мете, ко шта има, те ћемо се тако боље познати, зближити и спојџти јачом духовном везом. А то нам је баш веома потребно што се тиче нато браће Словенаца, који бу нам по крвп тако близу а које тако мало познајемо.

Министри просвете у Русији. За 95 година, од када у Русији по--

стоји «Министерство Народнаго Просвђшцена», било је 15 министара, од.