Učitelj

816 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

тири вида, мибли, да би се и множење п делење десетних разломака лако савладало до Џетрова дана.

Г. Урош Благојевић доказује тешкоћу делеља десетних разломака, па предлаже, да се предаје сабпрање и одузимање, а множење и делење да се изостави за ову годину, — и збор је ово усвојио. Још се у [У раз. изоставља «деоба са четворо-циФреним бројем».

Из трећег наставног предмета земљописа ушао је у нацрт програма за ову годину овај став за П разред:

«Учионица и главна одељења школске зграде. Школско двориште ч врт. Цртање школске собе, дворишта и врта. Стране света. Кућа, породица. и задруга. Годишња, времена. Из познавања природе: разговор о говечету, коњу и овци; о соли цш креди; о љубичици и трешњи.“ Овде је говорио г. Јовић. Доказујући потребу припреме за изучавање земљописа, како би. се лакше са цртања на табли, прешао на изучавање карата (мапа), предлаже, да се из познавања природе узму само преставници животиља, биљака и минерала а остало да се изостави а на место тога да се унесе тачка: познавање брда, долине, јаруге, извора, потока, реке, ушћа, обала ит. д. | У овом случају још су говорили г. г. Урош, Вучовић и Станојевић. Г. Станојевић је нарочито напомиљао, да би из земљописа П разреда требало | изучити с децом онолико, колико је из тога у читанку П унесено. После | поменутих говорника, збор је, по примедби г. Јовића, усвојио надрт програма за ову годину, с тим да из познавања природе уђе по један пред"ставник животиња, биљака и минерала, п да се дода тачка: познавање брда, долине, равнице, јаруге, извора, потока, реке обала, ушће ит.д.

У Ш разреду, по надрту, имало би се из земљописа учити, све по

_утврђеном програму. ОА биографија: о Кара-Ђорбу, Хајдук Вељку, Синђелићу, Милоимј Обреновићу и Рајићу. Код ове тачке г. Вучовић предлаже, да се подунавски округ пређе по утврђеном програму, за тим у краћем обиму окрузи који граниче са подунавским округом. А одмах за тим напоменути остале округе још краће, ца учинити преглед целе Србије. Ово је мишљење заступао и г. Јовић. Г. Урош је био, да се из земљописа, И! раз. изради г-ђа Шарчевићка и г. Сретеновић.

Прешло се даље на земљопис ТУ разреда. Из земљописа за овај разред остаје све по утврђеном програму, само се изостављоју ове тачке: «Кратак. преглед осталих балканских земаља» «разговор о деловима света» п «о земљи кло целини». Код ове тачке говорили су: г. г. Јовић, Урош, Вучовић и Соколовић. Смисао ових говорника био је, поновити Краљевину Србију а остале српске земље прећи у што краћим цртама, како би ђак упознао. земље свога народа, и како би још имао потребно зиање за гимназиски испит. Према овоме решено је: у ТУ разреду из земљолиса учиће се све ' српске земље упоређујући их са Краљевином Србијом.

Овим је довршен нацрт програма и из трећег наставног предмета, земљописа. Долази Историја. Из псторије унесено је у нацрт програма за ову годину: Сеоба Срба, примање хришћанства, Св. Сава, Стеван Душан, Марко Краљевић. Кнез Лазар и косовски бој. Кочина Крајина, први уста-= нак и пропаст 1818-те године- Други устанак, умирење Србије и ослобођење 6. округа. Кнез Михаило, Енез и Краљ Милан. Проглас Краљевине.

Г. Јовић нема ништа противу нацрта, само скреће пажњу наставницима на исторпеку везу међу појединим личностима целине ради. Г. Урош