Učitelj

„УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 510

је, да се из историје учи до 1830 године. Г. Велицки напомиње, како је је један ђак пао на гимназиском испиту што није знао о Српеко-Турском рату, па је за то, да се из историје ништа не дира. На питање председниково, жели. ли збор да се о историји још говори буде решено: да се у ТУ раз. учи из историје оно, што је у напрт унесено. ·

После историје прешло се на познавање природе. Из овог предмета за ПГ разред да се узме преставник животиња, биља и минерала, а из науке о човеку да остане све по утврђеном програму. Исто тако у ТУ разреду о човеку остаје све по утврђеном програму без појма о чулима. А од животиња, биља и минерала узети по један примерак. И збор је ово усвојио.

Прелазимо на науку хришћанску. Из овог предмету по нацрту имало би се у Г разреду учити: Крсни знан, отче наш (само словенски), Божић, Цвети, Ускрс и Св. Сава.

Г. Соколовић предлаже да се изостави предавање «Цвети». Г. Станојевић није за то, да се «Отче Наш» предаје само славенски, већ да ђак мора знати и садржину «Отче Наша». Г. Јовић је напоменуо, да многе ствари необјашњиве не треба ни објашњавати, рекав, да је више пута и и механизам педагошки оправдан. Г. Станојевић се чуди Јовићу и вели да је то педагошка неистина и да механизам ако је кадгод и оправдан мора бити основан на претходном тумачењу. Г. Илија Радосављевић је, да се из науке хришћанске учи у [ раз. само оно, што је у читанци. Ово гледиште заступао је и г. Ивковић. Г. Урош је, да се у [ разреду предаје: Крени Знак, «Отче Наш», Божић и Ускре. Напослетку би решено, да у нацрт програма за [ разред из науке хришћанске уђу: Крени Знак, «Отче Наш» (самс бловенски) Божић, Ускре и Св. Сава. ~

А. после кратког саветовања би утврђено да за П разред из науке хришћанске уђу у нацрт ова предавања: Богородице дјево, М. Госпође, Крстов-дан, Вазнесење Христово, Духови и Крено Име. За Ш разред узете све Христове приче по утврђеном програму а од беседа, беседу о причешћу. У ТУ пак разреду иредавати из науке хришћанске: Вјерују (без тумачења), постанак света и човека; потоп и Ноје, Јосиф, Мојсеј, рођење, детињство и проповедање Христово, Тајна. Вечера, страдање Христово, апостол Павле, гонење хришћана, крштење Словена, Ћирило и Методије и Св. Сава.

Из словенског језика упознати писмена и читање. А од вештина прећи по могућству. Овим је и довршен надрт програма, за тим је решено да се исти достави господину Министру просвете и црквених лослова на одобреље. После овога г. Петар Никетић саопштио је збору све, што су они г. Јовић урадили код г. управника, града Београда, те да се наша, станарина од 88 дин. месечно не смањи. За тим је предложио да се изберу нарочита лица, чија би дужност била, да и даље раде код г. управника док се цела ствар не изведе начисто. На основу овога је председник збора кандидовао Г.Г. Никетића, Јовића и Уроша, да раде на томе, да се станарина не смањи, Збор је кандидацију примио а за тим је председник закључио састанак.

Деловођ, · Председник београдског збора,

К. ГК. Кретић. Ђ. Ивковић,

УЧИТЕЉ 55