Učitelj

ИЗ ИСТОРИЈЕ НАРОДНЕ ШЕОЛЕ 33

ских школа са трогодишњим курсом, и оне су образовале особити ред учитеља, који су, по свом општем образовању и припреми за школски рад, били много више него што су били учитељи у вероисповедним школама. Те школе биле су уређене у смислу данашњих добро уређених учитељских школа. Те. учитељске семинарије издржале су жестоку и очајну борбу с Француским духовништвом. Трећа, Француска република знатчо је увећала број учитељских семинарија, а 1892. год. Француска је већ имала 172 такве школе (97 мушких и 85 женских).

У Аустрији, где је још 1800. год. било 15 учитељских семинарија, почињући од 1805. год. основну школу било је угушило духовништво, учитељ је био слуга свештенички, за њим је полиција шпијунирала, његов материјални положај био је врло жалостан. То је тако трајало све до 1867. год. до издавања основног државног закона, који је прокламовао слободу учења и науке. Под благотворним дејством тога закона уређене су мушке и женске школе с четворо-годишњим курсом и опширним програмом учења.“Данас. у Аустрији, изузимајући Угарску, има 69 учитељских семинарија.

Чак и у — релативно иза европских држава — заосталој држави — Италији, има 135 учитељских семинарија. Да би се Русија, у овом погледу, изравнала, са Италијом, према њеном броју становника, требало би да има 540 учитељских школа; то јест осам пута више него што их има у данашње време.

У Енглеској, као и у другим цивилизованим државама поправка учитељског положаја јесте дело последњег времена. Ево како карактерише 1847. год учитеље старога доба 1. Кау бета еуогћ: »До почетка овога столећа народни учитељи били су у најжалоснијем положају. Сакупљени од свакојаких људи, они нису имали потребног образовања, нису умели децу привући у школу, па учинити да борављење деце у школи буде што год корисно за њих. Једини и природни излаз из таквог стања било_је отварање учитељских семинарија“. Почетак учитељских семинарија у овој држави датира се тек од 1840. год. овога века. 1866. год. било их је већ 40, а сада Велика Британија располаже са 55 учитељских семинарија. У Сједињеним бев. Американским Државама прве учитељске школе отворене су не баш тако одавно напорима Брока и Манна. Сада у њима има већ на 188 таких учебних завода.

Ну где би се и ма под каквим условима отвориле учитељске семинарије, снабдевање школа учитељским снагама није им дато као њихов монопол. Свуда упоредо с лицима која су добила се-

УЧИТЕЉ З