Učitelj

из ИСТОРИЈЕ НАРОДНЕ ШКОЛЕ 35

У једно исто време, са уздизањем учитељског образовања, њиховог положаја у друштву, уздигнуто је њихово „материјално стање. У књизи Сперанског, на. коју смо се ми раније позивали, наведено је неколико цифара из којих се види колика је била учитељска награда у средњем веку. На жалост, ми немамо података о плати сеоских учитеља- Цифре које ћемо овде сад поменути односе се само на градове, и то на градове који су најбољи у том погледу. У Нирнбергу, у тој школској звезди средњовековне Германије, 1485. год. ректори четири градске школе, добијали су годишње плате и додатака од 5у, до 28 Фор. Ну Нирнберг је био шисшп своје врсте, а ректор највећа персона у школском свету. Што се тиче простих учитеља, они су и у самим Нирнбершким школама добијали по 3 Фор. без хране. Те цифре постају још жалосније ако наведемо да је у Германији, у то време, радник с најтежим радом добијао не мање од 20 Фор. годишње, зидар и бравар за једно лето зарађивали су по 197, Фор., рудар 26 Фор, стражар 31 Фор, па чаки чувар магараца имао је 7—8 Фор. Дакле, у средњем веку, није било ниједног таквог рада, ниједног таквог занимања, које би се подједнако плаћало са радом чак и градских учитеља, већ сви више.

У прошлом столећу учињен је у том погледу знатан корак напред. У Француској још законом 1833. год. плата учитеља одређена је од 500 до 1000 Франака. У Енглеској минимум учитељске плате, у половини пр. века, варирао је од 340 до 540 рубаља (руб. вреди нама 3:30 дин.) а поред тога још и добар стан. У Хесенској, данас минимум учитељске плате је 700 марака (1:20 дин.) после првог испита, а 800 мар. после другог испита. Иста плата се повећава петогодишњом периодом до 1600 мар. годишње. У Данској минимуми учитељске плате јесу 300, 600 и 800 круна (1:40 дин.) поред стана, огрева, и одређене количине пољопривредних проду | ката. После 10 година има осигурано право на пензију. У Пруској,

7

у почетку прошле године донесен је закон, којим је минимум плате сеоског учитеља одређен на 900 марака с правом на периодске повишице, тако, да учитељ средњих година има |620 мар. Многи посланици енергично су тражили да минимум учитељске плате буде 1200 мар. а максимум 2.200 мар. али то њихово тражење није прошло у скупштини само из финансијских обзира.

(НАСТАВИЋЕ СЕ),

небо